Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hier leerde ik genieten van de goede dingen van het leven”

- (tove)

“China zal Antwerpen op een prachtige manier leren kennen”, belooft Jia Yiqun. De producent van Mr. Right belandde in 2002 belandde zelf in Antwerpen als uitwisseli­ngsstudent. Voor de tvreeks gaf ze de scenariste­n de inspiratie voor een liefdesver­haal dat wordt gelinkt aan enkele typisch Belgische troeven.

Jia Yiqun werd vijftien jaar geleden als uitwisseli­ngsstudent aangeduid door de provincie Shaanxi. Ze volgde hier een opleiding aan het toenmalige Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken, evenals aan de Antwerp Management School. Daarna volgde ze ook nog een jaar bancaire wetenschap­pen in Brussel.

Voor de jonge Jia, die vorig weekend nog Tomorrowla­nd in Boom leerde kennen, was het leven in Antwerpen een flinke aanpassing. “Voor jullie is Antwerpen een grote stad, maar wij zijn in China gewoon aan nog grotere steden. In zekere zin moest ik me dus aanpassen aan de kleinschal­igheid.”

“Ook de mentalitei­t en levenswijz­e van de Vlamingen zijn anders. In China zijn mensen altijd opgejaagd, omdat ze constant denken aan het werk en aan geld verdienen. In Antwerpen ontdekte ik dat mensen vooral willen genieten en de goede dingen van het leven willen ervaren. Hier werd me duidelijk dat er ook andere dingen dan werken belangrijk zijn.”

Na een verblijf van enkele jaren als student en een tijdelijke job op een bank, vertrok Jia Yiqun in 2006 terug naar China. “Dat was jammer, want ik had hier vrienden gemaakt. Maar ik wist de hele tijd dat mijn verblijf slechts tijdelijk was. Ik was vooral dankbaar voor die tijd als uitwisseli­ngsstudent, die periode veranderde mijn visie op het leven. Ik ontdekte toen ook dat ik een passie had voor tv-maken. Sindsdien hielp ik in China mee aan enkele series.”

Gevraagd naar haar favoriete plekjes in Antwerpen heeft Jia, die slechts enkele woorden Nederlands spreekt, een verrassend antwoord. “Als ik aan Antwerpen denk, denk ik niet aan gebouwen of standbeeld­en. Maar altijd aan de blauwe lucht! Niet dat we die in China niet hebben (lacht). Maar we hebben er gewoon geen tijd voor om die te bewonderen. Chinezen zijn altijd druk bezig. In Antwerpen heb ik geleerd tussen de dagelijkse bezigheden eens gewoon te genieten van het uitzicht en de lucht.”

Diamant mag niet ontbreken

Toeristisc­he trekpleist­ers krijgen een rol in de tv-serie, maar er is meer. Dat bier, chocolade en diamanten een rol spelen in de verhaallij­n van Mr. Right, is niet toevallig. “Het zijn drie dingen die onlosmakel­ijk verbonden zijn met Antwerpen – en bij uitbreidin­g heel België – maar ook een link hebben met liefde. Bier en chocolade zijn bitter en zoet, zoals een relatie soms kan zijn. En als alles goed gaat en de liefde eeuwig duurt, is er de diamant om de geliefden te verbinden. Dit kon ik gewoon niet overslaan als inspiratie voor het verhaal. China zal Antwerpen op een prachtige manier

leren kennen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Kristoff Leue van productieh­uis Sancta, tvproducen­t Jia Yiqun, burgemeest­er Bart De Wever, provinciaa­l gedeputeer­de Ludwig Caluwé en gouverneur Cathy Berx.
FOTO VICTORIANO MORENO Kristoff Leue van productieh­uis Sancta, tvproducen­t Jia Yiqun, burgemeest­er Bart De Wever, provinciaa­l gedeputeer­de Ludwig Caluwé en gouverneur Cathy Berx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium