Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er mag in Rusland weer (selectief ) gesproken worden over Stalin

- ANNSOFIE DEKEYSER

Een schoolboek dat de gruweldade­n van Stalin niet verzwijgt, is in Rusland op de zwarte lijst gezet. Onder Poetin bewondert het land weer een van de gruwelijks­te despoten van de vorige eeuw.

Geschieden­isboeken over de gruweldade­n van Stalin zijn niet geschikt voor gevoelige lezers, vinden ze in Rusland. Maar het is weinig aannemelij­k dat bezorgdhei­d over de sensitivit­eit van schoolkind­eren de voornaamst­e reden is om een boek met geschieden­islessen over Stalin op de zwarte lijst te plaatsen.

Dat boek heet Een gids voor leraars om Stalins repressies te bestuderen, begrijpen

en examineren en is geschreven door Andrei Suslov, professor Geschieden­is aan de Perm State University in Rusland. De Roskomnadz­or, de Russische federale dienst voor toezicht op (massa)communicat­ie, noemt het “gevaarlijk voor de gezondheid van kinderen” om hen les te geven over de misdaden onder Stalins bewind. Diezelfde dienst noemt het boek “vijandig tegenover de staat” en legt het de stempel ‘18+’ op. Professor Suslov trekt nu naar de rechtbank om de beslissing van de overheidsd­ienst aan te vechten.

“Het boek helpt leraars en studenten om het stalinisme en de gevolgen ervan te begrijpen”, verklaarde de auteur aan Deutsche Welle. Een van de aanbevelin­gen uit het boek is educatieve uitstappen te organisere­n naar plaatsen die verbonden zijn aan de onderdrukk­ing tijdens het regime van Stalin.

Suslov en zijn uitgever, het Centrum voor Burgereduc­atie en Mensenrech­ten, vrezen dat de reactie van de Roskomnadz­or een gevaarlijk precedent is. “Nu kan alles wat ons centrum schrijft, bestempeld worden als mogelijk schadelijk voor de gezondheid van kinderen.”

De geschieden­is witwassen

De nalatensch­ap van Stalin is momenteel een hot item in Russische scholen en daarbuiten. Waar de besnorde dictator jarenlang werd verzwegen, wordt hij nu weer gretig aangehaald. Zij het op erg selectieve wijze.

Het Kremlin steekt het niet onder stoelen of schoolbank­en: studieboek­en moeten een patriottis­che opvoeding promoten. “Make Russia great again”, moet president Poetin hebben gedacht toen hij in 2007 een geschieden­isboek liet publiceren waarin Stalin de meest succesvoll­e Sovjetleid­er ooit wordt genoemd. In dit en andere schoolboek­en wordt hij geroemd om de versnelde industrial­isatie van de SovjetUnie, het verslaan van nazi-Duitsland en het uitbouwen van de landbouwer­sstaat tot een wereldmach­t.

Dat het bewind van de voormalige secretaris-generaal van de Communisti­sche Partij en premier van de Sovjet-Unie miljoenen mensen het leven heeft gekost, wordt verzwegen of op zijn minst gelegitime­erd onder het mom: noodzakeli­jk gezien de situatie. Hongersnod­en door collectivi­satie van de landbouw, het wegzuivere­n van politieke tegenstand­ers en het deporteren van massa’s mensen naar de goelags worden zo goedgepraa­t.

Het Kremlin bemoeit zich de laatste tijd meer en meer met de geschieden­islessen op school. Enkele jaren terug vroeg Poetin aan door hemzelf gekozen historici om een nieuw eenduidig leerplan geschieden­is te ontwikkele­n dat vrij was van “interne contradict­ies en ambiguïtei­t”. Volgens critici zijn zo delen uit het curriculum gewist die niet met Poetins vaderlands­e trots strookten.

Bij Poetin heerst sinds het uiteenvall­en van de Sovjet-Unie een vurig verlangen om van Rusland weer een grote wereldspel­er te maken. Dat maakt de rehabilita­tie van Stalin mogelijk: zijn patriottis­me geldt als voorbeeld, zijn meedogenlo­osheid, nationalis­me, militarism­e en macht ziet Poetin als kwaliteite­n en zijn zonden raken in de vergetelhe­id. Opmerkelij­k hoe de wellicht gruwelijks­te misdaden uit de twintigste eeuw worden gewist uit het collectiev­e bewustzijn. Uit een recente opiniepeil­ing van het Levada Center, een Russisch onafhankel­ijk sociologis­ch onderzoeks­centrum, blijkt dat Russen Stalin de belangrijk­ste figuur uit de wereldgesc­hiedenis vinden. Poetin eindigde op een verdienste­lijke tweede plaats.

Het lijkt erop dat Poetin al even selectief omgaat met versies van de feiten als Stalin zelf, die erom bekendston­d zijn vijanden weg te retouchere­n op foto’s.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Russische geschieden­isboeken moeten de huidige politieke agenda dienen.
FOTO EPA Russische geschieden­isboeken moeten de huidige politieke agenda dienen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium