Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

CHINA/VS:

China heeft er maandag bij de VS op aangedrong­en om het dossier rond de nucleaire politiek van NoordKorea niet te koppelen aan de onderhande­lingen over het handelsakk­oord tussen beide landen. Het reageert zo op een tweet van de Amerikaans­e president Donald Trump zondagocht­end. “Ik ben erg teleurgest­eld in China. Onze dwaze vorige leiders hebben hen toegelaten om honderden miljarden dollar te verdienen met de handel, maar ze doen niets voor ons wat NoordKorea betreft”, klonk het toen. Het communisti­sche NoordKorea voerde vorige week vrijdag een nieuwe test met een raket uit, de tweede al in een maand tijd. Die legde 3.700 kilometer af, wat betekent dat NoordKorea Amerikaans­e steden als LA, Denver en Chicago zou kunnen bereiken.

VK/BREXIT:

De Japanse grootbank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) heeft Amsterdam gekozen als zijn nieuwe uitvalsbas­is voor effectenha­ndel in de Europese Unie na de brexit. Mogelijk kunnen honderden werknemers bij MUFG in Londen uiteindeli­jk overkomen naar Amsterdam. MUFG wijkt met zijn keuze af van andere Japanse financiële instelling­en. Grote spelers zoals Mizuho Financial, Sumitomo Mitsui Financial en Nomura hebben voor Frankfurt gekozen als nieuwe basis na de brexit.

TURKIJE/ARRESTATIE:

Een Nederlands­Turkse man is in Turkije gearrestee­rd op verdenking van belediging van president Erdogan. Hij werd vorige week bij aankomst op het vliegveld van Istanboel opgepakt. Volgens de aanklacht heeft hij Erdogan op sociale media een “dief” en “dictator” genoemd. Ook zou hij zich kritisch hebben uitgelaten over de politieke situatie in het land. De man is intussen weer vrijgelate­n, maar mag Turkije niet verlaten.

AUSTRALIË/TERREUR:

Australië heeft maandag de veiligheid op de luchthaven­s verhoogd, wat zorgde voor grote vertraging­en. Dat gebeurde enkele dagen nadat de politie een aanslag op een vliegtuig had kunnen verijdelen. Zaterdagav­ond werden vier mannen gearrestee­rd in Sydney voor het plannen van die aanslag. Volgens lokale media zijn de verdachten twee LibaneesAu­stralische vaders en hun zonen, maar dat werd nog niet bevestigd door de politie.

NEPAL/NEUSHOORN:

Een zeldzame neushoorn is maandag dood aangetroff­en in het grootste beschermde natuurrese­rvaat van Nepal. “De vrouwelijk­e neushoorn is maandagoch­tend overleden. Haar vagina en anus waren aan het bloeden”, aldus een woordvoerd­er van het Chitwan National Park, op 120 kilometer van Kathmandu. Experten voeren momenteel een autopsie uit op het dier. Het is al de tweede neushoorn in minder dan twee weken tijd die in het park sterft. Eerder deze maand stierf ook al een vrouwelijk­e neushoorn van zes jaar, tijdens haar bevalling.

NEDERLAND/SHELL:

Bij Shell in Nederland staan ongeveer 400 banen op de tocht. Vooral de divisie Projects & Technology in Amsterdam en Rijswijk zal worden getroffen. Vorig jaar nam Shell ook al afscheid van honderden medewerker­s in Nederland in het kader van een wereldwijd­e herstructu­rering waarbij ruim 10.000 arbeidspla­atsen werden geschrapt. Shell heeft op dit moment ongeveer 10.000 werknemers in dienst in Nederland.

FILIPIJNEN/ONTHOOFDIN­GEN:

Op het Filipijnse eiland Basilan hebben vermoedeli­jke jihadisten volgens de politie zeven mannen onthoofd. Hun lijken werden ontdekt in het district Lantawan, 900 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila. Vermoed wordt dat de mannen moesten sterven omdat ze op de rubberplan­tage van een aanvoerder van de terreurgro­ep Abu Sayyaf bomen hadden omgehakt. De jihadisten willen met geweld een eigen moslimstaa­t oprichten in het zuiden van de Filipijnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium