Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Angelina Jolie ontkent “kindermish­andeling”

- (jdr)

Angelina Jolie (42) wordt van wreedaardi­ge praktijken beschuldig­d bij de casting voor haar film First They Killed

My Father in Cambodja. Tijdens een auditie met arme kinderen zou de filmploeg hen geld hebben gegeven om het vervolgens weer af te nemen. “Kindermish­andeling”, klinkt het op sociale media.

Angelina Jolie ligt onder vuur. In een interview met het Amerikaans­e blad Vanity Fair legde ze uit hoe ze de jonge Cambodjaan­se kinderen uitzocht voor haar Netflix-project First They Killed

My Father. In die film toont Jolie de wandaden van de Rode Khmer door de ogen van kinderen, maar ze wordt nu zelf wreedheid aangewreve­n.

Om geschikte kindacteur­s te vinden, trok Jolie met haar ploeg naar weeshuizen en achterbuur­ten, waar ze kinderen vroeg een toneeltje te spelen. De kinderen moesten geld pikken en een goede uitvlucht bedenken voor het geval ze werden betrapt. Toen het meisje dat uiteindeli­jk de hoofdrol kreeg het ‘gestolen’ geld terug moest geven, was ze blijkbaar erg aangedaan. “Srey Moch wilde het geld gebruiken om voor haar grootvader een mooie be- grafenis te kunnen betalen”, vertelde Jolie.

Op de sociale media regende het daarop klachten over de gemene aanpak tijdens de casting van Jolie. De filmster werd “kindermish­andeling” en “emotioneel misbruik” verweten.

Jolie, die ook VN-ambassadri­ce is, ontkent evenwel dat er van wreedheid tegenover de kinderen sprake was. Ze noemt de casting een improvisat­ie-oefening. “De film wil aantonen door welke horror kinderen in oorlogstij­d moeten. De suggestie dat geld werd afgenomen van kinderen tijdens een auditie, klopt niet. Ik zou de eerste zijn om verontwaar­digd te reageren, mocht dat gebeuren”, aldus Jolie. Volgens haar werd er net alles aan gedaan om de kinderen te beschermen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Angelina Jolie.
FOTO REUTERS Angelina Jolie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium