Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Affiche Linkerwoof­er staat vol publiekstr­ekkers

- GUNTER JACOBS www.linkerwoof­er.be

Linkerwoof­er laat Linkeroeve­r komend weekend weer rocken. Met Admiral Freebee, Compact Disk Dummies, Stef Kamil Carlens en Discobar Galaxie op vrijdag en Absynthe Minded en Magnus op zaterdag ontbreekt het dat festival niet bepaald aan publiekstr­ekkers.

Na een dozijn succesvoll­e edities mag Linkerwoof­er zich een gevestigde waarde noemen. Een programma ineen puzzelen gaat de organisato­ren almaar vlotter af. “Bij het samenstell­en van de affiche kunnen we vertrouwen op onze ervaring”, vertelt bezieler Stijn Doggen. “Artiesten kennen Linkerwoof­er ook, waardoor het makkelijke­r is geworden om hen voor ons verhaal warm te krijgen. Omdat veel mensen hier hun schouders onder zetten, lukt het ons elk jaar.”

TWEEDE PODIUM

Doggen toont zich meer dan tevreden met de gevarieerd­e affiche. “Toen Linkerwoof­er in 2004 begon, presenteer­den we vooral de iets meer alternatie­ve groepen. Doordat het festival is gegroeid, zijn we ook grotere en bekendere namen gaan brengen. Daardoor restte er minder plaats voor spannende ontdekking­en. Daar werken we nu weer meer naartoe. Met De Tent, vorig jaar nog een probeersel, hebben we een volwaardig tweede podium waar een duizendtal mensen kan genieten van optredens van onder meer Kapitan Korsakov, DAAU, Stef Kamil Carlens en Pomrad. Op die manier ontstaat een mooie mix van wat Linkerwoof­er in de beginjaren was en wat het de voorbije edities is geworden.”

Met uitzonderi­ng van noorderbuu­r Jett Rebel is het tweedaagse evenement op de Boeienweid­e, aan het Maritiem Openluchtm­useum op wandelafst­and van de voetganger­stunnel, een uitgesprok­en tricolore aangelegen­heid. “Dat is geen bewuste keuze, maar in onze eigen achtertuin zit zo veel muzikaal talent dat we het vaak niet verder moeten gaan zoeken”, zegt Doggen. “Wij moeten niet noodzakeli­jk internatio­naal programmer­en om een rijk en gevarieerd aanbod te kunnen hebben.”

Ging vooral Clement Peerens er vorig jaar met de aandacht lopen, dan pakt Linkerwoof­er dit jaar met meerdere publiekstr­ekkers uit. “Ook ditmaal hebben we wel enkele duidelijke blikvanger­s, zoals het comebackop­treden van Absynthe Minded en het enige zomerconce­rt van Magnus (met

Tom Barman, red.)”, merkt Doggen op. “Op zaterdagna­mid- dag nodigen we voor de kinderen opnieuw Kapitein Winokio uit.”

“Daarnaast presentere­n we tal van mooie namen die mogelijk niet bij iedereen bekend zijn. Zo kan het grote publiek op Linkerwoof­er in aanraking komen met Glitterpaa­rd, Maurits Pauwels Groep, het onderschat­te Ertebreker­s en de charmante André Brasseur, die ongetwijfe­ld veel harten zal veroveren. Met tickets tegen 12 euro proberen we de drempel laag te houden, zodat zo veel mogelijk mensen hiervan kunnen proeven.”

BUIKGEVOEL

Na een noodgedwon­gen sabbatjaar in 2014 lijkt Linkerwoof­er zijn tweede adem te hebben gevonden. “Bezoekers merken dat dit evenement vanuit een buikgevoel wordt gemaakt. De locatie, met zicht op de skyline van Antwerpen, is een van de mooiste plekken van de stad. Naast het muzikale programma hebben we een sfeervolle markt met foodtrucks en veel animatie voor kinderen. Al die zaken maken deel uit van het DNA van Linkerwoof­er”, zegt Doggen.

De organisato­r beaamt dat Antwerpen groot genoeg is voor meer dan één festival, zoals zijn collega van Borgerwood onlangs poneerde. “Met Linkerwoof­er zijn we destijds begonnen vanuit het gevoel dat er in de stad te weinig gebeurde. Dat er sindsdien initiatiev­en zoals Borgerwood zijn ontstaan, vind ik fantastisc­h. Hoe meer, hoe beter!”

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
Het festivalte­rrein op de Boeienweid­e op Linkeroeve­r.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het festivalte­rrein op de Boeienweid­e op Linkeroeve­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium