Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote kuis bij carwashes

Staatssecr­etaris De Backer plant strengere controles en aanpak illegale tewerkstel­ling

- PAUL VERBRAEKEN

Mensenhand­el, zwartwerk en snel verdwijnen­de nv’tjes blijven de carwashsec­tor teisteren. Om daar wat aan te doen, wil staatssecr­etaris Philippe De Backer (Open Vld) de controles opdrijven.

Als het van de staatssecr­etaris voor de Bestrijdin­g van Sociale Fraude afhangt, komt er – net zoals eerder al voor de garages en carrosseri­efirma’s – nog dit najaar een ‘plan voor eerlijke concurrent­ie’ voor de carwashsec­tor. Concreet wil hij in overleg met de carwashbed­rijven de fraude preventief én repressief aanpakken.

Zo zou het aantal controles door de verschille­nde inspectied­iensten verdubbeld moeten worden. Tegelijk stelt hij de eerlijke bedrijven meer flexibilit­eit voor, vooral dan door werk op zondag toe te laten. In de aanloop naar dit overleg werd al in juni een aparte Belgische Beroepsver­eniging Reiniging Voertuigen (BBRV) opgericht. Die zou in Vlaanderen zowat vierhonder­d bedrijven willen vertegenwo­ordigen, maar is nog niet aangeslote­n bij de beroepsorg­anisatie Traxio die de heel brede sector van garages, carrossier­s tot en met servicesta­tions omvat. Bij die laatsten zitten ook de carwashes.

Handcarwas­hes problemati­sch

Volgens De Backer draaien de problemen vooral rond de handcarwas­hes. Die rijzen als paddenstoe­len uit de grond en verdwijnen vaak even snel. Bij zijn voorstelli­ng gisteren in de reusachtig­e Carwash XL in Kontich had de staatssecr­etaris het over een honderdtal gecontrole­erde carwashbed­rijven vorig jaar. Daarbij bleken 262 op de 1.055 gecontrole­erde werknemers niet in orde te zijn. “Een op de vier dus”, zegt Philippe De Backer. De inbreuken zijn indrukwekk­end: illegalen, zwartwerk, inbreuken op de milieuwetg­eving en regelrecht­e mensenhand­el.

Volgens directeur Pieter Van Bastelaere van Traxio is het de bedoeling met alle partners – inspectied­iensten, wetgever, sector en vakbonden – tot een plan te komen. Al realiseert hij zich dat dit niet eenvoudig zal zijn en dat zeker het zondagswer­k eerst een politiek akkoord zal vergen.

Afwijkende cijfers

Opmerkelij­k: de sociale diensten zelf leggen andere cijfers voor dan staatssecr­etaris De Backer. De sociale inspectie stelt dat er vorig jaar 152 onderzoeke­n zijn gevoerd, waarbij 497 werknemers betrokken waren. Dit jaar ging het tot maart al om 30 dossiers en 63 werknemers.

Volgens de sociale inspecties waren er vorig jaar 115 regularisa­ties, waarbij de overtreder­s net geen 600.000 euro moesten bijpassen. In totaal volgden er ook 91 processen-verbaal waarbij voor 27.600 euro aan boetes werden opgelegd. Voor zwartwerk zouden voor 148 werknemers processen-verbaal zijn opgemaakt. Dat de cijfers vaak tegenstrij­dig lijken met die van De Backer, heeft volgens de sociale inspectie te maken met het feit dat er bij één bedrijf dikwijls meerdere klachten zijn.

Op onze vraag of zondagswer­k kan, was het antwoord kort: “Neen. Dat kan alleen in toeristisc­he gebieden of aansluiten­d bij een benzinepom­p.” Uitgereken­d XL Kontich pakt nochtans al jaren uit met een zondagopen­ing...

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Philippe De Backer sopt een wagen in Carwash XL in Kontich in. Eerlijke carwashes wil de staatssecr­etaris belonen met flexibeler regels, bijvoorbee­ld rond zondagswer­k.
FOTO DIRK KERSTENS Philippe De Backer sopt een wagen in Carwash XL in Kontich in. Eerlijke carwashes wil de staatssecr­etaris belonen met flexibeler regels, bijvoorbee­ld rond zondagswer­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium