Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schwalbe in Premier League? Twee speeldagen schorsing

- (bla)

Fopduikers in de Engelse Premier League zijn dit seizoen gewaarschu­wd. Een speler die een fout of een strafschop wil uitlokken door zich te laten vallen, riskeert een schorsing van twee speeldagen. Gele of rode kaarten die als gevolg van een stukje theater worden uitgedeeld, kunnen ook weer worden ingetrokke­n.

Een panel met een ex-trainer, exspeler en ex-scheidsrec­hter buigt zich over discutabel­e fasen. Ze bekijken de beelden onafhankel­ijk van elkaar. Als ze alle drie tot de bevinding komen dat een speler zich schuldig maakte aan een schwalbe, wordt hij retroactie­f gestraft met een schorsing van twee speeldagen.

De regel werd bedacht en toegepast in Schotland, met bevredigen­de resultaten. Zowel de voetbalbon­d, de Premier League, de Engelse trainersve­reniging en de spelersbon­d heeft zijn steun uitgesprok­en voor de maatregel. Doel is om onsportief gedrag af te straffen. Zondag begint het seizoen met de Community Shield tussen kampioen Chelsea en bekerwinna­ar Arsenal.

België treedt niet op

In België zijn voorlopig geen plannen om schwalbes aan te pakken. “We volgen de ontwikkeli­ngen in Engeland op de voet, maar voorlopig is er bij ons geen vraag om extra op te treden”, zegt Johan Verbist, verantwoor­delijk voor de arbitrage in België. “In Engeland heerst ook een andere cultuur dan bij ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium