Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VOORRONDE EUROPA LEAGUE TERUG “We moeten niet denken dat we Anderlecht of Brugge zijn”

Voorzitter Marc Coucke hoopt dat zijn Oostende na Belgische topclubs ook Marseille nog eens ‘kietelt’

- JÜRGEN GERIL

Bij KV Oostende was het vorige week eb en vloed. Vloed omdat KVO Europees sterk debuteerde tegen Marseille en ondanks de 42nederlaa­g thuis nog een kansje maakt om door te stoten. Eb omdat het drie dagen later met 01 verloor van Moeskroen. Voorzitter Marc Coucke (52) trotseert de golven, maar steekt zijn ambities ook niet weg. “Europees voetbal: dat smaakt naar meer.”

Vier jaar nadat hij Oostende heeft overgenome­n, zag Marc Coucke zijn club vorige week voor het eerst Europees spelen, tegen Marseille. Voor 45.000 toeschouwe­rs leed een zwierig KVO een 4-2-nederlaag. “Het was met voorsprong onze beste Europese match ooit”, aldus Coucke lachend.

Had u niet liever Europees gedebuteer­d tegen Ljubljana, zoals u altijd beweerde?

“Eigenlijk wel. Dan hadden we Ljubljana kunnen uitschakel­en en bijdragen aan de Belgische coëfficiën­t. Want laten we eerlijk zijn: die match in Marseille zag er niet uit als een voorronde. Dat was minstens het niveau van een groepsweds­trijd in de Europa League, misschien zelfs een achtste finale. Oostende toonde dat het geen toeval was dat het Europees speelt. In Frankrijk zag je het respect ook groeien. Eerst dachten ze: Het is

maar Oostende. Maar dan begonnen kranten als L’Equipe over ons te schrijven en plots waren we een mooie affiche voor 45.000 toeschouwe­rs. Bij het bestuur van Marseille zag je de verwonderi­ng ook groeien: Oh la la, die kunnen toch goed voetballen.”

Helaas verloren jullie wel met 42.

“Maar daar had ik vooraf voor getekend. De individuel­e kwaliteit van Marseille zorgde ervoor dat zij net iets efficiënte­r waren. Die halve meter vrijheid die je aan de spits geeft, wordt in België misschien niet benut, maar op dit niveau wel. Maar goed: de uitgoals zorgen ervoor dat we in de terugmatch nog altijd 10 procent kans hebben. Als we snel die 1-0 maken, dan kan het nog spoken in de Versluys Arena, want topploegen als Genk, Club Brugge, Gent of Anderlecht kwamen bij ons ook al verliezen. Tegelijker­tijd moeten we realistisc­h blijven.”

De 01nederlaa­g tegen Moeskroen zondag gaf alleszins geen vertrouwen.

“Tja, was dat vermoeidhe­id, een gebrek aan focus? Als we straks uitgeschak­eld worden door Marseille, schrijven jullie misschien al dat het crisis is bij KVO. Zo vergankeli­jk is alles. Maar onze coach Yves Vanderhaeg­he bewijst al jaren dat hij een toptrainer is die zijn ploeg goed kan zetten. Offensief blijven we toch een elftal dat moeilijk te bespelen is, met de verrassend­e looplijnen van Musona, de passes van Berrier... Eén doelpuntje tegen Marseille kan wonderen doen.”

Dan moeten jullie wel de nul houden. Had u niet verwacht dat uw toptransfe­r Nicolas Lombaerts meteen voor meer defensieve stabilitei­t zou zorgen?

“Over zijn speelminut­en beslist de coach, maar Nicolas kwam bij ons met een gebrek aan wedstrijdr­itme. Het al dan niet hebben van die vinnigheid beslist vaak of je een doorgebrok­en aanvaller nog kunt terughalen of niet. Lombaerts is profession­eel genoeg om dat te beseffen, maar in het lange seizoen zullen we al onze spelers nog nodig hebben. Kijk naar Akpala. Die speelde vorig jaar amper, maar bleef goedgezind trainen en Joseph hielp ons op het einde van het seizoen aan Europees voetbal.”

Het wordt vooral zaak om jullie grote kern te managen. In Marseille zaten El Ghanassy, Cyriac, Bossaerts en Conté op de tribune.

“Vroeger was het moeilijk om te kiezen wie er aan de aftrap stond. Nu is het al moeilijk om te kiezen wie op de bank zit en wie in de tribune. Daarom hebben we ook Karel Geraerts aangenomen als sportief raadgever. Spelers verdienen meer aandacht dan hen alleen maar tonen hoe ze vrije trappen moeten geven, enzovoort. Soms moet je met de jongens ook bijpraten en voelen wat er leeft. Voor Luc Devroe was dat niet langer mogelijk en de coach moet zich concentrer­en op het sportieve. Daarom stelden we Geraerts aan als schakel tussen de spelersgro­ep, de staf en het bestuur. Misschien wordt hij wel onze beste transfer.”

Vooral omdat jullie ambities alsmaar groter worden. Elk jaar beter doen betekent nu al derde eindigen en de beker winnen.

“Ik geloof daarin, maar ik weet ook wel dat zoiets op een bepaald moment mathematis­ch moeilijk wordt. Het is zelfs niet ondenkbaar dat we

nog wel eens Play-off 1 zullen missen. Dat heb ik natuurlijk liever niet, maar het zou geen drama zijn. Dan winnen we misschien de beker en is iedereen weer content.

(lacht) Neen, elk seizoen komen er minstens acht ploegen in aanmerking voor Play-off 1 en wij zijn nog niet in staat om elk jaar opnieuw grote clubs als Genk of Standard achter ons te houden.”

Is het niet de bedoeling om op termijn met Anderlecht en Club Brugge te gaan concurrere­n?

“Neen, we moeten niet denken dat we Anderlecht of Club Brugge zijn en we moeten ons niet willen meten met die topclubs. Dan gaan we stommiteit­en doen door in één klap zeven nieuwe spelers te halen, waardoor onze loonmassa te veel stijgt. We willen die topclubs gewoon blijven kietelen. Natuurlijk gaan wij nog winnen tegen toppers als Anderlecht, maar gemiddeld zal Anderlecht altijd boven ons eindigen.”

Nochtans: 11,5 miljoen van Wolfsburg voor Dimata, 6 miljoen van Lazio voor Marusic. Dat zijn topclubbed­ragen. Of recupereer­t u met dat transferge­ld uw grote investerin­gen?

“Kijk, we hebben hier in Oostende een fabriek gebouwd en vanzelfspr­ekend heeft dat geld gekost. Iedereen zei dan: Oh la la, KVO heeft veel schulden. Ja, maar in ruil hebben we wel prachtige activa: een vernieuwd sta-

dion, een kwalitatie­f sterke spelersgro­ep... En nu begint die fabriek te renderen. Meer abonnees, Europees voetbal en grote transfers. Van die grote transfers dient een stukje om de fabriek terug te betalen en een stukje om te herinveste­ren in de club. Ik ben heel blij met onze fabriek.”

Dimata en Marusic waren toch uitzonderl­ijk winstgeven­de transfers?

“Dat zullen we zien over vijf jaar, maar ik ben ervan overtuigd dat we nog Dimata’tjes gaan doen. Jonge topspelers willen nu naar KVO komen, omdat ze weten dat ze hier kunnen doorbreken. Zivkovic, die speelde bij Ajax, hé. Of de 19-jarige Zambiaan Banda. Die kon ook naar Porto, maar koos voor Oostende omdat hij hier effectief kan spelen tegen clubs als Marseille. Wie weet waar zijn toekomst ligt. Elk jaar één à twee grote uitgaande transfers zou goed zijn voor onze fabriek.”

Dan wens ik u vooral veel plezier thuis tegen Marseille.

“Dat Europees voetbal smaakt echt naar meer, want dat is toch het summum. Weet je, in Marseille voelde ik mij precies een stagiair. Ik zat daar aan tafel met gewezen stervoetba­llers (onder meer Andoni Zubizarret­a, exdoelman van Barcelona en technisch

directeur van Marseille, red.) in een fantastisc­h stadion waarin je elkaar amper verstond door het gejoel. Ik leerde er hoe je grote clubs gepast kunt ontvangen. Gelukkig was het voor de Franse voorzitter van Marseille ook zijn eerste Europese match ooit en was ik niet de enige die met grote ogen zat te kijken.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA
FOTO PHOTO NEWS ?? Marc Coucke: heel gelukkig bij Oostende, maar tegelijk veel relativere­nd. Sportief raadgever Karel Geraerts naast manager Devroe. “Misschien wordt Geraerts wel onze beste transfer”, zegt Coucke.
FOTO BELGA FOTO PHOTO NEWS Marc Coucke: heel gelukkig bij Oostende, maar tegelijk veel relativere­nd. Sportief raadgever Karel Geraerts naast manager Devroe. “Misschien wordt Geraerts wel onze beste transfer”, zegt Coucke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium