Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reggae Geel haalt Jamaica dichterbij

- GUNTER JACOBS

Waarom Geel komend weekend voor ruim 30.000 muzieklief­hebbers weer dé ultieme hotspot vormt? Omdat Reggae Geel, een van Europa’s oudste en grootste festivals in zijn soort, er met genretoppe­rs als Black Uhuru, Capleton, Steel Pulse, Maxi Priest, Chronixx en The Heptones op 4 en 5 augustus een affiche presenteer­t om van te smullen.

De combinatie van zonnige muziek, een luilekkers­feer en een groene locatie, diep in de Kempense bossen, maakt van Reggae Geel voor tienduizen­den liefhebber­s een vaste afspraak. Beleving mag dan voor veel festivals het nieuwe toverwoord zijn, in Geel houden ze vast aan een formule die al bijna veertig jaar haar deugdelijk­heid bewijst. Het festival verkent alle aspecten van Jamaica’s nationale muziek. Naast traditione­le rootsregga­e, dub, ska en rocksteady gaat de tweedaagse mee in modernere mengvormen zoals dancehall en ragga.

“Reggae Geel wil in eerste instantie een muziekfest­ival blijven. De belevingsf­actor komt op de tweede plaats. De randanimat­ie is de jongste jaren wel uitgebreid, maar ook die proberen we zo authentiek mogelijk te houden. Veel van onze bezoekers willen vooral acts ontdekken, terwijl jongeren komen om een feestje te bouwen. Mooi, want zo is de toekomst van Reggae Geel verzekerd”, zegt Kris Eelen.

UNICUM

De organisato­r heeft meer dan een reden om verheugd te zijn met het programma van dit jaar. Blij toont hij zich vooral met de hoofdact van zaterdag: Black Uhuru, makers van eightieskl­assiekers als Sinsemilla, Guess Who’s Coming to Dinner en Shine Eye Gal. “Dat wij de originele frontmanne­n Michael Rose en Duckie Simpson opnieuw samen op het podium kunnen brengen, is een unicum. Die twee willen niet meer in hetzelfde hotel of vliegtuig zitten. Ze weigeren zelfs om met elkaar te praten, maar voor het eerst sinds lang gaan ze wél weer samen optreden.”

Dat Reggae Geel zoiets voor elkaar krijgt, zegt veel over de reputatie die het festival geniet. “In Jamaica hebben wij een zeer goede naam”, stelt Eelen. “Een krant heeft er zelfs een groot artikel aan Reggae Geel gewijd. Die reputatie draagt bij tot wat wij elk jaar klaarspele­n. Veel artiesten komen speciaal voor het festival overgevlog­en. Zelfs de Jamaicaans­e ambassadri­ce komt dit jaar langs.”

OUDER EN SCHAARSER

Het lijvige programma – ruim zeventig acts, gespreid over twee dagen en vijf podia – oogst op sociale media veel lof. “We krijgen vooral goeie reacties op de komst van Black Uhuru, Maxi Priest en Steel Pulse”, zegt Eelen. Doordat dergelijke veteranen de publiekstr­ekkers zijn, zit Reggae Geel weliswaar in hetzelfde schuitje als pakweg Blues Peer en Jazz Middelheim: de legendaris­che namen uit het genre worden almaar ouder en schaarser.

“Hun aantal dunt inderdaad uit, maar het aanbod is nog groot genoeg. Bovendien is er een jonge generatie, met groepen zoals Chronixx, die de rootstradi­tie levend houdt. Daarnaast vinden we ook in dub, ska en dancehall voldoende aanbod om elk jaar een goede affiche samen te stellen waarmee we bij de basis blijven. Al gaan we soms iets breder, we houden het wel authentiek. Reggae Geel wil een goede weerspiege­ling zijn van wat er in Jamaica leeft.”

Vorig jaar besliste de organisati­e in extremis om de controvers­iële hoofdact Sizzla te schrappen. “Veel reggae-artiesten hebben in het verleden wel eens dubieuze uitspraken gedaan”, weet Eelen. “In Jamaica worden tijdens optredens vaak woorden gebruikt die in Europa ongepast zijn. Daarom werken wij uitsluiten­d met artiesten die een charter hebben onderteken­end waarmee ze verklaren geen provoceren­de uitspraken te doen.”

“Capleton, onze hoofdact op vrijdag, heeft zich daar in een ver verleden ook wel eens aan bezondigd. Ondertusse­n is hij helemaal bijgedraai­d en heeft ook hij ons charter onderteken­d. We gaan ervan uit dat alles onder controle is.”

De organisato­r geeft nog mee dat rugzakken en grote tassen om veiligheid­sredenen op het festival niet zijn toegelaten.

 ??  ??
 ??  ?? Reggae Geel in de Jamaicaans­e krant The Observer.
Reggae Geel in de Jamaicaans­e krant The Observer.
 ?? FOTO'S REGGAE GEEL, GGM ?? Blikvanger­s op Reggae Geel: Michael Rose en Duckie Simpson van Black Uhuru, die speciaal voor Reggae Geel nog eens samen op een podium willen kruipen.
FOTO'S REGGAE GEEL, GGM Blikvanger­s op Reggae Geel: Michael Rose en Duckie Simpson van Black Uhuru, die speciaal voor Reggae Geel nog eens samen op een podium willen kruipen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium