Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef het nachtwerk nog wat tijd”

Terminals reageren op kritiek transporte­urs, maar ook binnenvaar­t is niet tevreden

- PAUL VERBRAEKEN

Geduld: het experiment met nachtwerk zal wél lukken, zo reageren de uitbaters van de containert­erminals en het Havenbedri­jf op de kritiek van de transporte­urs. Intussen blijken de binnenschi­ppers “congestiet­oeslagen” aan te rekenen vanwege de lange wachttijde­n om behandeld te worden.

De kritiek van transportr­eus Jo Van Moer op het sputterend­e experiment met nachtwerk in de haven deed woensdag de emoties oplaaien. Volgens de transporte­urs is het systeem ten dode opgeschrev­en zolang ze geen lussen kunnen rijden: vol brengen en leeg meenemen, of omgekeerd.

Iedereen geeft toe dat het systeem momenteel “nog niet optimaal is”. Maar volgens terminalui­tbater DP World is er geen sprake van een flop. “Nu al komt 10% van de trucks ’s nachts. En vanaf september zullen de transporte­urs ’s nachts wél lege containers kunnen meenemen.” Uitbater MPET (MSC/PSA) zegt dan weer ‘s nachts al 850 containers per week te behandelen.

Bij MSC Belgium zegt Marc Beerlandt begrip te hebben voor de kritiek van Van Moer. “De situatie is niet optimaal, maar we werken er aan.” Bovenal vraagt Beerlandt geduld. Hij verwacht dat het nachtwerk vanaf september écht zal beginnen renderen. Maar dan moet wel de hele keten meedoen.

Hetzelfde geluid bij Marc Huybrecht, voorzitter van de Belgische expediteur­s (CEB). “Van Moer heeft overschot van gelijk. Maar er is onvoldoend­e druk op de ketel opdat iedereen zich zou aanpassen. De lege containers zijn een deel van het verhaal, maar de verladers moeten ook meer aanbieden. Ik denk niet alleen aan de petrochemi­e in Antwerpen, maar ook aan het hele achterland.”

Het Havenbedri­jf zegt dat het te vroeg is om het nachtwerkp­lan af te schieten. “Dit vergt van alle partijen de nodige inspanning­en. We blijven er aan werken.”

Inmiddels komt een ander probleem om de hoek kijken. Terwijl de problemen van de truckers zichtbaar zijn in de files, klagen ook de binnenschi­ppers steen en been over de situatie in Rotterdam én Antwerpen. In Rotterdam lopen de wachttijde­n om behandeld te worden soms op tot vijf dagen.

In Antwerpen bleef dat probleem tot dusver “tamelijk beheersbaa­r”, maar door de groeiende volumes en de zomerse onderbezet­ting liepen de wachttijde­n de jongste dagen soms op tot twaalf uur. Daarom beginnen heel wat binnenvaar­trederijen forse “congestiet­oeslagen” te vragen. Gisteren deelde MSC Belgium alvast mee dat het die toeslag zal moeten doorrekene­n aan zijn klanten.

De toeslag is niet van de poes. In Antwerpen gaat het om 5 euro per TEU. Vermits de meeste containers veertig voet zijn of 2 TEU, wordt dat dus 10 euro. Plus daar bovenop een “intra-port service” van 7 euro. In september roept het Havenbedri­jf alle betrokken partijen hierover samen.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Ook de binnenvaar­t klaagt over de moeilijke behandelin­g op de containert­erminals.
FOTO JORIS HERREGODS Ook de binnenvaar­t klaagt over de moeilijke behandelin­g op de containert­erminals.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium