Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Want hij is het waard

Waarom PSG astronomis­ch bedrag van 222 miljoen euro neertelt voor Braziliaan

- TOM LE BACQ

Ja, het is echt aan het gebeuren. Een voetbalclu­b gaat aan een andere voetbalclu­b 222 miljoen euro betalen om een mens bij hen te laten sjotten. Dat bedrag telt Paris SaintGerma­n dus neer voor de Braziliaan Neymar, 25 pas. Waanzinnig? Immoreel? Wraakroepe­nd? “Op voetbalvla­k eigenlijk logisch”, zegt makelaar Patrick De Koster. “Neymar is dat geld waard voor een club die de grootste ter wereld wil worden.”

“Kijk naar dat bruingebra­nd

smoeleke. Die glamoureuz­e Instagramf­oto’s. Dat onnavolgba­re talent. De wereld aan zijn voeten. O ja, ik zou ook 222 miljoen op tafel leggen als ik een Qatarese sjeik was met een paar miljard op de bank.”

Neen, Patrick De Koster, de manager van Rode Duivel Kevin De Bruyne en gepokt en gemazeld in het internatio­nale voetbal, vindt níét dat de wereld definitief krankzinni­g is geworden nu Neymar echt van Barcelona naar Paris Saint-Germain lijkt te gaan verhuizen. Met een transferso­m van 222 miljoen euro doet de Braziliaan de vorige recordtran­sfer van Paul Pogba naar Manchester United van 105 miljoen euro verbleken. En dat was pas vorige zomer.

“Natuurlijk is 222 miljoen euro een onvoorstel­baar bedrag voor één voetbalspe­ler”, zegt hij. “Maar er komt nu een economisch­e machine zonder weerga op gang. En die maakt dat bedrag al veel beter te verantwoor­den.”

222 miljoen verantwoor­den? “Wel ja”, zegt De Koster. “Paris Saint-Germain zal honderddui­zenden Neymartrui­tjes verkopen per jaar: dat alleen al levert miljoenen op. De vraag naar abonnement­en en tickets zal stijgen, er zullen extra sponsorcon­tracten komen, meer tv-geld, noem maar op.”

Toch kan je die 222 miljoen niet meer bekijken in dat klassieke terugverdi­enmodel, vindt sportmarke­teer Wim Lagae. “Dat halen ze er nooit uit. Zo veel leveren die truitjes een club nu ook niet op (zie randstuk). Het gaat hier vooral om een machtsgree­p. Een club die zo wanhopig graag de meest succesvoll­e ter wereld wil worden, dat ze die waanzinnig­e afkoopsom die Barcelona op zijn hoofd had geplakt gewoon wil betalen. En zo dus ook een enorm financieel risico neemt. Stel maar eens dat die gast over drie weken zijn been breekt.”

Uitzoeken tot op het bot

Als de Parijse club dat recordbedr­ag dan toch aan een speler wil en kan geven, is Neymar effectief de beste keuze, zegt ook sportecono­om Trudo Dejonghe. “Hij is pas 25 jaar oud, moet zijn sportieve piek nog bereiken. Het is een hoogst knuffelbar­e jongen ook. Ongeloofli­jk populair in een miljoenenm­arkt als Brazilië. Niet zo kleurloos buiten het veld als Messi en niet zo arrogant als Cristiano Ronaldo. Die twee zijn ook veel ouder dan Neymar. Nee, hij is de toekomst, ik denk effectief wel dat hij zijn geld grotendeel­s kan terugverdi­enen. Paul Pogba reikt op alle vlakken niet tot aan de enkels van Neymar. En die kostte toch ook 105 miljoen.”

Niet helemaal krankzinni­g dus, die 222 miljoen. “En toch moeten de Uefa of de Europese Unie deze transfer tot op het bot uitpluizen”, stellen Dejonghe en Lagae. “Er zijn regels van financiële fairplay: je inkomsten moeten in verhouding staan tot je uitgaven. De Qatarese eigenaars van Paris Saint-Germain zetten allerhande financiële constructi­es op, onder meer door Neymar als een soort ambassadeu­r voor Qatar te laten optreden, om die beperkinge­n te omzeilen. Was ik gelijk welke andere Europese topclub, ik weigerde om nog aan te treden tegen Paris Saint-Germain. En om eerlijk te zijn: was ik gelijk welke verdediger, ik schopte Neymar de eerstkomen­de wedstrijd van het veld.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium