Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“98 procent kraakt onder boegeroep, Gatlin niet. Chapeau”

- Heel wat grote namen van dit WK zijn op 1 september te zien op de Memorial. Info: www.memorialva­ndamme.be

b Hallo Wilfried. Wat zei jij ook alweer? “Ik zie niet in wie Bolt kan kloppen tenzij Cristian Coleman op niveau is.” Coleman was op niveau. Maar ook Gatlin.

“In de halve finale dacht ik echt: Bolt

b laat Coleman winnen, hij intimideer­t hem door ostentatie­f opzij te kijken. Hij speelde een psychologi­sch spelletje: nu mag jij winnen, maar vergeet het in de finale. Maar als je in de finale zo slecht start, kun je dat niet meer goedmaken. Zijn lichaam is op, vroeger kon hij met een slechte start nog 9”90 uit zijn benen schudden, genoeg om te winnen.”

Coleman zilver, oké, maar wat te

b denken van Gatlin die goud pakt?

“Al dagen aan een stuk is de sfeer fantastisc­h in Londen, maar de manier waarop het publiek Gatlin uitfluit, is wansmakeli­jk, schandalig. Zeer jammer dat de speakers, nochtans fantastisc­h, niet aan het publiek zeggen: Komaan,

wees even sportief. 98 procent van de toppers kraakt onder boegeroep, hij is verdorie mentaal sterk dat hij zich daarover kan zetten. Ik kan mij niet herinneren dat een winnaar ooit zo werd uitgeflote­n. Het hangt af van land tot land. In Scandinavi­ë mag hij niet eens meer lopen, maar dat ze hem zo zouden uitfluiten in Groot-Brittannië, is een verrassing. In België of Frankrijk zijn ze toleranter tegenover dopingzond­aars die terugkomen, kijk naar het wielrennen bijvoorbee­ld. Op de Memorial heeft er nooit iemand Gatlin uitgeflote­n. Als mens is hij geen onuitstaan­baar gastje, zoals sommige sprinters vroeger wel waren.”

We spelen even advocaat van de duivel: hij is toch gepatentee­rd dopingzond­aar?

“Hij is gepakt, ja, maar heeft al jaren geleden zijn dopingscho­rsing van nota bene vier jaar uitgezeten. Het is niet dat hij net terugkomt, hij is al jaren weer aan het lopen. Ik ken geen enkele sportman die vier jaar aan de kant staat en op zo’n niveau terugkomt. Dat dwingt ook respect af bij Bolt. Bolt en Gatlin zullen weleens show verkopen op persconfer­enties en elkaar soms verbaal een steek geven, maar ik weet dat ze in de kleedkamer goed overeenkom­en. Al moet ik zeggen: de buiging die Gatlin voor Bolt maakte nadien, was een mooie pr-actie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium