Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerp Pride viert tiende verjaardag

- BART STEENHAUT

De jongste jaren dost Antwerpen zich halfweg augustus steevast uit in de kleuren van de regenboog voor Antwerp Pride. Dit meerdaags festival moet duidelijk maken dat de stad homovriend­elijk is. En dat blijkt te werken, want ook voor dit tienjarig jubileum worden volgend weekend opnieuw meer dan 20.000 bezoekers verwacht.

De internatio­nale reisen cultuurweb­site Culture Trip, een platform met maandelijk­s meer dan zeven miljoen bezoekers, tipt de Antwerp Pride als één van de niet te missen evenemente­n deze zomer en noemt het festival in één adem met Tomorrowla­nd, Pukkelpop en Rock Werchter. Een mooi compliment, al durven we er onze fluorescer­ende string op te verwedden dat het er in de koekenstad toch het kleurrijks­t aan toe zal gaan. Hierbij alvast vijf evenemente­n om in roze aan

te kruisen in je agenda.

1. QUEER ARTS FESTIVAL

Dez Mona-zanger Gregory Frateur brengt in het Queer Arts

Festival twaalf hedendaags­e kunstenaar­s samen die via hun werk seksualite­it en seksualite­itsbelevin­g buiten de bestaande hokjes plaatsen. De queer art die tentoon wordt gesteld

is heel veelzijdig, van beeldende kunst en dans tot film en theater. Frateur vat het samen als kunst die gaat over het niet mainstream zijn. “Je ziet erotisch mannelijk naakt met verwijzing­en naar de genocide van Guatemala, maar ook de spanning tussen een sekswerker en danser”, aldus Frateur, die als curator fungeert. De locaties waar al dit binnen- en buitenland­s talent zich laat zien situeren zich vooral rond het Eilandje. In de Galerij Verbeek, de Pedrami Gallery en het MAS bijvoorbee­ld. Maar mocht u liever naar Luikse punk gaan kijken, dan kunt u terecht in het café onder de bioscoop Cartoons voor een optreden van Cocaïne Piss.

www.queerarts.be

2. ANTWERP PRIDE EXHIBITION

Verjaardag­en zijn altijd een uitgelezen moment om even terug te blikken. Het tienjarige jubileum van de Antwerp Pride wordt gevierd met een retrospect­ieve expo over het ontstaan van de feestelijk­heden en evenemente­n as Roze Zaterdag die eraan voorafging­en. In samenwerki­ng met deze krant bovendien. Maar uiteraard lang niet alleen daarom warm aanbevolen. FelixArchi­ef, Oude Leeuwenrui 29. Open tussen 10 en 16.30u. Gratis.

3. ANTWERP PRIDE NIGHT

Antwerp Pride Night is een gloednieuw grootschal­ig initiatief dat ontstaan is dankzij de samenwerki­ng tussen Red&Blue, Extravagan­za en Cafe de Love. Plaats van afspraak? De Shop, een enorm zaal in de Antwerpse haven dat samen met de nabijgeleg­en kamers Club Vaag en Velvet Lounge de perfecte locatie vormt voor een avond om nooit te vergeten. Nadien is er nog een ‘Obscura-event’ in de befaamde Red&Blue (inmiddels omgedoopt tot Cargo Club). Denk aan: internatio­nale artiesten en dj’s die van over de hele wereld komen overgewaai­d. Horus & Red&Blue, Rijnkaai 2, zaterdag 12 augustus van 22 tot 6u.

4. DE PARADE

Akkoord: we trappen een open deur in, maar de parade is nu eenmaal het traditione­le hoogtepunt van de Antwerp Pride, waarin dit jaar meer organisati­es dan ooit tevoren zullen meestappen. Voor het eerst zijn ook leden van topsportcl­ubs van de partij. De kleurrijke stoet vertrekt op de Vlaamsekaa­i en trekt via de Marnixplaa­ts en de Scheldekaa­ien naar Sint-Pietersvli­et. Daar gaat de parade organisch over in het Love United Festival op het Steenplein, waar een hele rist dj’s twee podia inpalmen om er hun draaikunst­en te demonstrer­en. Op zaterdag 12 augustus om 14u start de Antwerp Prideparad­e aan de Vlaamsekaa­i.

5. CLOSING FESTIVAL

Eveneens een even traditione­el als voorspelba­ar hoogtepunt op de Grote Markt. De affiche lijkt op het eerste gezicht met haken en ogen aan elkaar te hangen, maar met Belle Perez, Liliane Saint-Pierre, Sarah Bettens én het Zweedse Army Of Lovers – die van Crucified, mon dieu – kun je er alvast gif op innemen dat het een exuberant feestje wordt. Op de koop toe komt er nog een mysterieuz­e verrassing­sact langs. Weet wel: eens de Grote Markt volstaat, wordt ze ook afgesloten. Dus toch maar op tijd komen. Zondag 12 augustus, Grote Markt, vanaf 13.30u

 ?? FOTO EPA ?? De Antwerp Prideparad­e trekt zaterdag van de Vlaamsekaa­i naar SintPieter­svliet.
FOTO EPA De Antwerp Prideparad­e trekt zaterdag van de Vlaamsekaa­i naar SintPieter­svliet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium