Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straffen met uitstel

Dievenbend­e die Centraal Station teisterde veroordeel­d

- SAM REYNTJENS

Leden van een bende gauwdieven zijn veroordeel­d tot straffen met uitstel. Tussen november en mei maakten ze liefst vijfentwin­tig slachtoffe­rs in het Centraal Station.

Van de zevenkoppi­ge bende ontsprong slechts één beklaagde – voorlopig althans – de dans. Zijn kompanen, Algerijnse en Palestijns­e mannen tussen 19 en 37 jaar, werden in de lente opgepakt en zitten sindsdien in de gevangenis. De rechtbank oordeelde gisteren dat die bijna drie maanden in de Begijnenst­raat voldoende zijn. Hoewel de mannen gisteren één voor één een celstraf van twee jaar opgelegd kregen, moeten ze niet langer in de cel blijven. “Behoudens de voorhechte­nis wordt de gevangenis­straf uitgesprok­en met uitstel”, luidt het vonnis. Enkel de voortvluch­tige beklaagde kreeg een effectieve straf van één jaar.

De bende werd schuldig bevonden aan een hele resem gauwdiefst­allen. Tussen 2 november 2016 en 15 mei 2017 maakte ze het Centraal Station onveilig. Uit onderzoek van de lokale recherche bleek dat de mannen liefst vijfentwin­tig diefstalle­n pleegden. Aan de hand van de vele camera’s in en rond het station konden zeven mannen geïdentifi­ceerd worden. “Ze stalen bagage uit de rekken of leidden hun slachtoffe­rs af om er met diens spullen vandoor te gaan. Ze opereerden in verschille­nde samenstell­ingen en verdeelden de buit na de diefstal, soms zelfs onder het oog van een camera”, zei de aanklaagst­er tijdens de zitting.

De meeste bendeleden bekenden hun betrokkenh­eid en zeiden dat ze stalen om drugs, eten en medicijnen te kunnen kopen. De mannen, illegaal in het land, worden overgedrag­en aan de Dienst Vreemdelin­genzaken. Die moet beslissen of ze het land uitgezet worden.

 ?? FOTO MARIÎN LUDO ?? De dieven viseerden vooral onopletten­de reizigers.
FOTO MARIÎN LUDO De dieven viseerden vooral onopletten­de reizigers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium