Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De Kleedkamer’ brengt hulde aan Marc Baecke

-

Vrolijk zal u vanavond niet worden van deze herhaling van De Kleedkamer op Canvas, maar de aflevering over de hoogdagen van SK Beveren blijft wel aan de ribben kleven: verdediger Marc Baecke, die in het programma getuigt over zijn geluk en vooral ongeluk, overleed in januari.

Natuurlijk zitten er ook lachende gezichten in de aflevering over ‘de boerkes’ van SK Beveren die einde jaren 70 aan de top van het Belgisch voetbal stonden. De mannen van de Freethiel, die overdag gewoon aan de dokken werkten of aan een bureau zaten, werden landskampi­oen en belandden pardoes in een halve Europese finale met FC Barcelona.

Jean-Marie Pfaff, Heinz Schönberge­r, Freddy Buyl en Jean Janssens vertellen mooie verhalen, maar vooral de getuigenis van centrale verdediger Marc Baecke beklijft. Op het WK voetbal in 1982 moest hij het Argentijns­e wonderkind Diego Maradona afstoppen, maar in 1988 belandde hij in de anonimitei­t toen hij na 309 wedstrijde­n in de eerste klasse stopte met voetballen.

Marc Baecke geeft tegenover Ruben Van Gucht toe dat hij meer uit zijn carrière had kunnen halen. Marc was een bon-vivant, pintje hier, sigaretje daar. In de herfst van zijn leven kreeg Baecke het zwaar te verduren: een wondje aan zijn voet leidde tot de amputatie van zijn linkerbeen. In januari 2016 verloor Baecke zijn vrouw. “Ik weet niet hoe ik met het verlies moet omgaan”, zei hij, “op sommige dagen heb ik in niets zin”. Eén jaar later, op 21 januari 2017, overleed Marc Baecke. Hij werd zestig.

 ?? FOTO VRT ?? Marc Baecke in De Kleedkamer.
FOTO VRT Marc Baecke in De Kleedkamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium