Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“FAVV gaf heldere en juiste uitleg, het is de schuld van de Nederlande­rs”

Topman Herman Diricks slaat geen mea culpa na rampweek fipronilsc­handaal

- TOM LEBACQ

Het is de schuld van de Nederlande­rs, de procedures werken goed en de uitleg was helder. Herman Diricks, de topman van het felgeplaag­de FAVV, sloeg geen mea culpa in de Kamercommi­ssie over het fipronilsc­handaal. Gesteund door minister Ducarme ontketende hij in één adem een politieke crisis bij onze noorderbur­en.

“Mijn hart bloedt.” Toen Herman Diricks het gisteren zei in de Kamercommi­ssie over de eiercrisis in ons land, had hij het niet over hoe zijn Voedselage­ntschap de hele fipronilaf­faire had aangepakt. Want daar was niets op aan te merken, vond hij zelf. “We hebben de regels correct toegepast”, zegt Diricks.

Dat het zo lang duurde voor zijn agentschap de regering alarmeerde over de uitdijende crisis, had vooral met de Nederlande­rs te maken. “Als ze in juni direct hadden gereageerd op onze vraag om meer informatie over het Nederlands­e bedrijf (Chickfrien­d, red.) dat de producten leverde aan pluimveeho­uders, dan hadden we veel sneller kunnen ingrijpen.”

Meer nog, Diricks en minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) losten in de commissie een bommetje toen ze zeiden dat het Nederlands­e agentschap voor de voedselvei­ligheid al in november vorig jaar wist van fipronilbe­smetting in eieren. “Als we dat toen hadden geweten, hadden we onze programma’s kunnen aanpassen”, zegt Diricks. En had het FAVV dus wel zelf naar fipronil kunnen beginnen zoeken, wat het tot aan de hele eiercrisis zelf nog nooit gedaan had “omdat er geen aanwijzing­en waren dat we naar die stof moesten zoeken”.

Nederland ontkent

In Nederland werd met verstommin­g gereageerd. “We wisten in november níét dat er fipronil in de eieren zat”, zegt Rob van Lint, baas van de Nederlands­e Voedselen Warenautor­iteit. “Wel dat het gebruikt was om stallen schoon te maken. Maar er was geen aanleiding om te veronderst­ellen dat dat een gevaar vormde voor de volksgezon­dheid.”

En zo was de hele crisis plots naar Nederland overgeheve­ld. “Maar zo gaan we niet beginnen hè”, reageerde Annick Lambrecht (sp.a). “Ú hebt niet goed gecommunic­eerd, ú had de regering moeten informeren zodra een gerechteli­jk onderzoek werd opgestart.”

ROB VAN LINT Nederlands­e Voedselaut­oriteit “We wisten alleen dat fipronil werd gebruikt om stallen schoon te maken, níét dat het in eieren zat.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Denis Ducarme (links) en Herman Diricks staan de pers te woord na de Kamercommi­ssie.
FOTO PHOTO NEWS Denis Ducarme (links) en Herman Diricks staan de pers te woord na de Kamercommi­ssie.
 ?? FOTO JIRI BULLER ??
FOTO JIRI BULLER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium