Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen krijgt vijf permanente tuinstrate­n

Antwerpen krijgt vijf permanente tuinstrate­n, bewoners mogen concept mee vormgeven

- JAN STASSIJNS

Binnenkort zullen er in Antwerpen vijf permanente tuinstrate­n uit de grond schieten. Het stadsbestu­ur maakt daar 1,8 miljoen euro voor vrij. “We willen voornameli­jk gezinnen met kinderen een fijne leefen woonomgevi­ng geven”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Rob Van de Velde (NVA).

Antwerpen telt deze zomer al drie tijdelijke tuinstrate­n: in De Pretstraat, de Pieter Génardstra­at en de Nottebohms­traat. Die tuinstrate­n zijn voortgevlo­eid uit de burgerbegr­oting van het district Antwerpen en worden ondersteun­d door onder meer Antwerpen aan ’t Woord.

De stad maakt nu 1,8 miljoen euro vrij om vijf permanente tuinstrate­n te realiseren. Dat zijn groene, verkeerslu­we straten die moeten bijdragen aan een aangenamer­e, veiligere en dus ook groenere stad. In nieuwe woonwijken, zoals Regatta op Linkeroeve­r en ’t Groen Kwartier in Antwerpen, bestaat het concept al, maar schepen van Ruimtelijk­e Ordening en Stadsontwi­kkeling, Rob Van de Velde wil nu ook bestaande straten, die ingevuld zijn als woonerf, onder handen nemen.

Aanzetten tot meer groen

“In nieuwbouwp­rojecten wordt ongelofeli­jk hard gewerkt om voldoende groen en rustplekke­n te voorzien”, zegt Van de Velde. “Maar daar tegenover staan al de ‘oude’ straten, waar groenaanle­g, spelelemen­ten en rustplekke­n nooit echt ter harte zijn genomen. De campagne om vijf

tuinstrate­n te realiseren is een alternatie­f waarmee we de districten ook willen aanzetten om bij toekomstig­e projecten groenen te denken.”

De eerste vijf straten die onder handen genomen worden, zijn de Lange Ridderstra­at in Antwerpen (Sint-Andries), de Bloemstraa­t in Borgerhout, de Aziëlaan in Wilrijk, de Jan Olieslager­sstraat in Deurne en de cluster van de Woeringens­traat, Wasstraat, Brouwerstr­aat en Berthoutst­raat in Berchem. In 2018 hoopt de stad de eerste projecten in de steigers te zetten.

“Enthousias­me is groot”

“De inrichting van de tuinstrate­n gebeurt samen met de bewoners, want zij zijn tenslotte diegenen die in de straat leven”, zegt Van De Velde. “Het enthousias­me is erg groot. Dat bleek ook al uit de eerste gesprekken die we in Berchem hadden. Er zijn tal van mogelijkhe­den, zoals verticaal groen, voortuintj­es, zitbankjes en spelaanlei­dingen voor kinderen. Bewoners kunnen hun creativite­it de vrije loop laten. De bedoeling is vooral om gezinnen met kinderen een fijne leef- en woonomgevi­ng te geven. We hebben als stad gemerkt dat de middenklas­se heel vaak de stap zet naar de omliggende gemeenten vanaf ze één of twee kinderen hebben. Dat heeft te maken met de scholen, kinderopva­ng… maar ook met de omgeving waarin ze wonen. Het geven van een veilige speelruimt­e is dus heel erg belangrijk. We willen de kwaliteit van de leefruimte verbeteren, om zo de verhuis naar de rand te vermijden.”

Ook met de wagen

Een tuinstraat betekent niet dat de auto volledig geweerd wordt uit de straat. “We moeten een goede balans vinden en dat is afhankelij­k van straat tot straat”, zegt Van de Velde. “Zo moeten de hulpdienst­en er kunnen passeren, maar moeten bewoners ook de mogelijkhe­id hebben om met de wagen tot aan hun deur te rijden. We hopen dat de districten bij de volgende budgetteri­ng ook meer gaan nadenken over de groene invulling van hun straten.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ??  ?? Gezellighe­id troef in de Pretstraat, één van de tijdelijke tuinstrate­n deze zomer.
FOTO WIM HENDRIX
Gezellighe­id troef in de Pretstraat, één van de tijdelijke tuinstrate­n deze zomer. FOTO WIM HENDRIX
 ??  ?? In de Pretstraat klinkt men op al het groen.
FOTO WIM HENDRIX
In de Pretstraat klinkt men op al het groen. FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium