Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanden Borre stopt (opnieuw) met profvoetba­l

Gewezen Rode Duivel verkiest amateurvoe­tbal boven terugkeer naar TP Mazembe

-

Het Congolese TP Mazembe hervatte maandag de trainingen. Daarbij geen spoor van Anthony Vanden Borre (29). Logisch, in mei bleek al dat ‘VdB’ zich niet aanvaard voelde in Congo en nu keert de exRode Duivel niet meer terug naar TP. Vanden Borre zet zo voor de tweede keer een punt achter zijn carrière als profvoetba­ller.

Eigenlijk kondigde Vanden Borre in januari al zijn pensioen aan. Maar toen bood TP Mazembe onverwacht nog een laatste uitdaging. Voetballen in Congo, het land van zijn roots, was een droom. Het draaide echter uit op een nachtmerri­e: VdB droeg maar twee keer het shirt van TP.

Op Mazembes website staat de Belg nochtans nog altijd bij de kernspeler­s, maar op de nieuwe ploegfoto en bij de hervatting van de trainingen in Lubumbashi was Vanden Borre nergens te bekennen. Zijn pensioen is nog niet officieel, maar zijn entourage twijfelt niet meer: Vanden Borre is gestopt.

De rechtsback genoot de voorbije maanden van het leven in België, zit met enkele kilo’s te veel en kan het niet meer opbrengen om te trainen als een prof. Dat tot ergernis van de mensen die grote inspanning­en deden om zijn transfer naar TP Mazembe te realiseren. Maar ze kunnen VdB niets maken, want in Congo tekende hij slechts maandcontr­acten.

Voor de ex-speler van Anderlecht was zijn avontuur in Congo één grote ontgoochel­ing. Ja, hij werd er nog verwelkomd door duizenden fans, maar in plaats van zich er thuis te voelen, zagen zijn ploegmaats hem als een indringer. De kleedkamer werd geregeerd door oude Afrikaanse sterren en die lieten duidelijk blijken dat ze geen Europeanen accepteerd­en. Vanden Borre verloor zijn motivatie en besefte opnieuw waarom hij genoeg had van het voetbalwer­eldje. Na 13 jaar wilde hij een “echt” leven met zijn familie en zijn vrienden.

Voor het plezier

Wat dat inhoudt, daar is Vanden Borre nog niet helemaal uit. Hij heeft geen haast, want omdat hij investeerd­e in vastgoed en in een kinderopva­ng, komt hij financieel rond. Het is zelfs niet uitgeslote­n dat we VdB ooit nog op een voetbalvel­d zullen zien. Het gehaaide profvoetba­l is hij dan wel kotsbeu, maar zijn liefde voor het spelletje is niet verdwenen. Het is dus mogelijk dat Anthony binnenkort opduikt bij een amateurclu­b, puur voor het plezier.

 ?? FOTO RR ?? Anthony
Vanden Borre.
FOTO RR Anthony Vanden Borre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium