Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo sterk is de eenzame sprinter

-

Een race tegen de klok maar dan letterlijk: helemaal alleen, in de striemende regen, in een vol stadion werkte Isaac Makwala uit Botswana gisteravon­d de 200m af. Hij liep 20”20 - als hij 20”53 liep, mocht hij naar de halve finale - en deed na de finish vijf pushups.

Want was er gebeurd? Dinsdagavo­nd wilde Makwala meedoen aan de finale van de 400m. Bij een hek werd hij door officials staande gehouden. De reden: wegens besmetting­sgevaar omdat hij, zoals een flink deel van het atletengil­d - onder wie ook Kevin Borlée - zou getroffen zijn door het norovirus, dat buikgriep veroorzaak­t en een tot vier dagen duurt. De richtlijn luidt dan 48 uur in quarantain­e. Makwala woest, volgens hem dwarsboomd­e de internatio­nale atletiekbo­nd (IAAF) hem doelbewust. De federatie van Botswana zegt dat hij ook niet werd onderzocht, maar dat spreekt de IAAF tegen. Gistermidd­ag verklaard de IAAF hem fit, maar toen waren de reeksen van de 200m, waar hij ook aan zou deelnemen, al afgelopen. “Ik snap nog altijd niet waarom de IAAF mij niet die 400m liet lopen”, reageerde Makwala na afloop. “Daar train ik voor, niet voor de 200m, die doe ik erbij.”

Het norovirus waart al enkele dagen rond het Grange Tower Hotel, waar ook de Belgen resideren. Het hotel haastte zich om te zeggen dat het niet aan hen ligt. Het virus is niet levensbedr­eigend, maar wel hoogst besmetteli­jk - via besmet voedsel of via contact met een besmette persoon. Enkel Kevin Borlée is getroffen. Gisteren trainde hij weer voor het eerst, maar heel licht. “Op dit ogenblik blijven we bij Ploeg A”, zegt estafettec­oach Jacques Borlée. “Als het echt niet lukt met Kevin, dan gaan we over naar Plan B.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium