Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste race op hoge hakken geeft startschot Antwerp Pride

“Het blijft moeilijk om uit de kast te komen, maar het werd vriendelij­ker”

-

Shoppers op de Meir hebben gisteren kunnen genieten van een opvallend spektakel ter hoogte van de Wapper. Daar spurtten lopers op hoge hakken zo snel mogelijk rondjes om de fontein.

Een kleurrijke dragqueen lokte vanop het podium met een playbackve­rsie van The Show Must Go On van Queen de winkelende voorbijgan­gers richting de ludieke loopwedstr­ijd aan de Wapper. Het evenement werd door de handelaars op de Meir georganise­erd in het teken van de Antwerp Pride die dit weekend plaatsvind­t. “We hebben enkele profession­ele crossdress­ers van holebicafé Que Pasa gevraagd om te komen optreden. We kregen meteen een enthousias­te reactie”, zegt Linda Cloots van handelaars­vereniging Beleef Antwerpen. “De dragqueens presenteer­den de kandidaten en deden af en toe een act. We wilden hen een platform geven om zich te tonen aan alle shoppers op de Meir. Zo’n kans krijgen ze niet vaak.” Maar de échte show bleef natuurlijk de high heel run zelf. Iedereen die hakken van minimaal zeven centimeter hoog aanhad, mocht meelopen. Vooral mannen namen deel, maar hier en daar ook een vrouw. Van discrimina­tie geen sprake dus. Per vier kandidaten liepen ze om het snelst een rondje om de fontein aan de Wapper. Geen lange afstand, maar wel een met moeilijke bochten. Hier en daar bleef een naaldhak steken en sloeg een hiel om. De eindwinnaa­r kreeg voor 650 euro aan cadeaubonn­en om te shoppen op de Meir. Georges Peeters (45) liep gisteren mee. Hij kwam als eerste van de vier in zijn groep over de finishlijn, in onderbroek en hoge zwartleren laarzen tot zijn knieën. “Ik heb totaal niet geoefend. Toen mijn vrienden me vroegen om mee te doen, verklaarde ik hen gek. Maar ik heb het uiteindeli­jk toch gedaan, want je moet soms verrassend­e dingen doen, grenzen doorbreken. Je moet iedereen aanvaarden zoals hij of zij is.”

Genoeg schoenenwi­nkels

“Met onze vereniging van handelaars op de Meir vonden we dat we iets moesten doen rond de Antwerp Pride”, vertelt Linda Cloots. “We besloten om deze race op hoge hakken te organisere­n. Ik denk dat we de eersten zijn in de Benelux die dat doen.” “In een wereldstad als Antwerpen moet dit kunnen”, beaamt Pieter Van Keymeulen, die het evenement voor vzw Beleef Antwerpen organiseer­de. “Ik zag het voor het eerst in Madrid, waar het al lang jaarlijks wordt georganise­erd. We hopen dat het hier ook een traditie wordt. Iedereen mag volgende keer komen meelopen. Er zijn hier genoeg schoenenwi­nkels op de Meir.” ANDREAS ROTTY

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Deelnemer Georges Peeters trekt zijn zwarte laarzen met naaldhakke­n aan. “Toen mijn vrienden me vroegen om mee te doen, verklaarde ik hen gek.”
FOTO'S JEROEN HANSELAER Deelnemer Georges Peeters trekt zijn zwarte laarzen met naaldhakke­n aan. “Toen mijn vrienden me vroegen om mee te doen, verklaarde ik hen gek.”
 ??  ??
 ??  ?? De kandidaten lopen om het snelst toertjes rond de fontein aan de Wapper.
De kandidaten lopen om het snelst toertjes rond de fontein aan de Wapper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium