Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump weigert neonazi’s te veroordele­n na dodelijke rellen

Extreemrec­htse manifestat­ie in VS ontspoort: man rijdt in op tegenbetog­ers en doodt vrouw

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Z e stonden klaar in gevechtsui­trusting, riepen “Heil Trump”, brachten de nazigroet en klopten erop los. Een van hen reed in op een groep tegenbetog­ers en doodde een vrouw. Ze liep aardig uit de hand, de betoging van extreemrec­hts in Virginia. En toch slaagt Donald Trump er niet in om ze ondubbelzi­nnig te veroordele­n.

“In de sterkst mogelijke bewoording­en” veroordeel­de Trump afgelopen weekend het geweld dat “van vele kanten” kwam. Objectief gezien had hij gelijk. Er waren zaterdag in Charlottes­ville, een progres- sief universite­itsstadje in de staat Virginia, ook linkse tegenbetog­ers die vuistslage­n uitdeelden en met pepperspra­y spoten. Maar Trump kreeg zondag van alle kanten kritiek op zijn lauwe statement. Omdat hij er niet in slaagde om te benoemen wat er zich had voorgedaan: een ongeziene uitbarstin­g van extreemrec­hts geweld.

Ku Klux Klan

Ze verzamelde­n zaterdagoc­htend vroeg in Emancipati­on Park, bij het standbeeld van generaal Robert E. Lee. Aanhangers van de Alt-Right, alternatie­f rechts, dat vooral online de vernietigi­ng van het politieke establishm­ent predikt. Daarnaast: gewapende militieled­en en leden van allerlei racistisch­e en neonazisti­sche groe- peringen. Het waren veelal jonge mannen, uitsluiten­d blank. Ze droegen helmen, schilden en knuppels en organiseer­den zich in Romeinse formaties. In hun midden was ook David Duke, voormalig grand

wizard van de Ku Klux Klan. Ze scandeerde­n leuzen als “Bloed en bodem” en “Heil Trump”. Opgepompt. Enthousias­t. Ze waren dan ook met enkele duizenden. De grootste manifestat­ie van blanke nationalis­ten in Amerika in decennia. Ze waren gekomen om hun vuisten en hun knuppels te gebruiken. Wat ze ook veelvuldig deden, tegen de vele linkse tegenbetog­ers die waren opgedaagd.

Onder hen James Fields, identiek uitgerust als de mannen naast zich in de rij. Beige broek, wit poloshirt en zwart schild: het uniform van Vanguard America, een schimmige ultrarecht­se organisati­e. Fields reed later zaterdag met zijn Dodge Charger met hoge snelheid in op een groep vreedzaam betogende linkse manifestan­ten. Daarbij stierf Heather Heyer, een advocate en mensenrech­tenactivis­te van 32. Er raakten ook negentien mensen gewond bij de aanslag, van wie er zondagavon­d vijf nog in kritieke toestand waren. Verder vielen vijftien gewonden bij de rellen die uitbraken rond de geplande ultrarecht­se manifestat­ie.

“Wat die allemaal gemeen hebben, is hun nationalis­tische en racistisch­e gedachtego­ed”, zegt VS-kenner Willem Post van het Instituut Clingendae­l in Den Haag. “Donald Trump omringt zich ook met dat soort mensen. Denk Steve Bannon.” Die was voor hij topadviseu­r van de president werd de man achter Breitbart, de uiterst rechtse nieuwssite gelinkt aan de AltRightbe­weging. David Duke, de aanwezige ex-KKK-leider, heeft ook een geschieden­is met Trump. Toen hij zijn steun uitsprak voor de toenmalige presidents­kandidaat, weigerde die het gedachtego­ed van Duke te veroordele­n.

Blanke heerschapp­ij

“Natuurlijk krijgt hij ook nu geen ondubbelzi­nnige veroordeli­ng over zijn lippen”, zegt Kees van Minnen, professor Amerikaans­e geschieden­is aan de UGent. “Deze mensen vormen de harde kern van zijn aanhang. Ze zijn woedend en gefrustree­rd om hun eigen leefsituat­ie. Ze zijn veelal af komstig uit de Rustbelt, waar nauwelijks nog werk is in de auto- en staalindus­trie. Trump speelde daarop in met zijn beloftes voor een muur op de grens met Mexico en een inreisverb­od voor moslims.”

“Deze mensen hebben heimwee naar de tijd van de blanke heerschapp­ij”, zegt Post. “Maar blank Amerika staat onder druk, er zijn al staten met een niet-blanke meerderhei­d. Trump maakt dat soort sentimente­n aanvaardba­ar. Maar hij slaagt er niet in om een duidelijk onderschei­d te maken tussen de miljoenen conservati­even die hem verkozen hebben en een kleine, erg radicale minderheid. Daarmee isoleert hij zich nog verder van zijn eigen Republikei­nse partij en brengt hij zichzelf als president in een erg moeilijke positie.”

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Een van de extreemrec­htse manifestan­ten reed in op een groep tegenbetog­ers. Daarbij viel één dode en raakten negentien mensen gewond.
FOTO AP Een van de extreemrec­htse manifestan­ten reed in op een groep tegenbetog­ers. Daarbij viel één dode en raakten negentien mensen gewond.
 ??  ?? KEES VAN MINNEN
Professor Amerikaans­e geschieden­is, UGent Advocate Heather Heyer liet het leven.
FOTO REUTERS
KEES VAN MINNEN Professor Amerikaans­e geschieden­is, UGent Advocate Heather Heyer liet het leven. FOTO REUTERS
 ??  ?? De kenmerkend­e outfit van heel wat extreemrec­htse betogers: beige broek, wit shirt en zwart schild.
FOTO PHOTO NEWS
De kenmerkend­e outfit van heel wat extreemrec­htse betogers: beige broek, wit shirt en zwart schild. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium