Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Red Star Line zoekt verhalen van vluchtelin­gen van nu

Veldwerker­s met migratieac­htergrond nemen interviews af voor reeks exposities in museum

- ANDREAS ROTTY

We werken niet vanuit de ivoren toren van het museum”, zegt Karen Moeskops van Red Star Line. Het museum werft vluchtelin­gen aan, die in hun kringen verhalen moeten vastleggen van lotgenoten.

Het Red Star Line Museum is de place to be als het over migratie gaat, en dan vooral in historisch opzicht. Nu wil het zijn aanbod uitbreiden naar meer hedendaags­e voorbeelde­n van vluchtverh­alen. Daarvoor zoekt het museum ‘veldwerker­s’ die op pad gaan om met vluchtelin­gen te spreken. “We willen vooral mensen met een netwerk binnen die kringen”, vertelt Karen Moeskops van Red Star Line Museum. “Zeker mensen die zelf vluchtelin­g zijn geweest, mogen zich aanmelden.”

De veldwerker­s krijgen een vergoeding per interview dat ze afnemen. Maar eerst moeten ze een selectiepr­ocedure en een opleiding doorlopen. “Na een gesprek volgt een opleiding van oktober tot februari. Daarin leren we hen hoe een diepte-interview af te nemen, hoe om te gaan met mondelinge geschieden­is en met welke psychologi­sche aspecten ze rekening moeten houden. Een vluchtverh­aal vertellen is voor een migrant niet gemakkelij­k”, vertelt Moeskops.

Ze hopen op een tiental gemotiveer­de veldwerker­s. Een van hen is al gevonden. Wendy Abusabal Sanchez (46) uit Peru is al druk in de weer. “Ik houd me bezig met Latijns-Amerikaans­e migranten die in de jaren 70 naar hier kwamen. Zo vond ik Daniel Torres, die met zijn vrouw en zeven kinderen uit Chili vluchtte.”

De veldwerker­s moeten het gesprek daarna archiveren. In de periode 2019-2021 organiseer­t het museum een reeks exposities. “We weten nog niet helemaal hoe die er zullen uitzien, dat is inherent aan onze participat­ieve manier van werken. Het hangt af van het materiaal dat de veldwerker­s afleveren. Zij hebben zelf ook inspraak in wat er zal gebeuren. We werken niet vanuit de ivoren toren van het museum.”

Het museum wil vooral vertelling­en losweken bij migranten die op het moment dat ze vluchtten, kind waren. “In onze huidige collectie tonen we ook kinderverh­alen, we gaan nu op dat elan verder omdat het een interessan­te piste is”, zegt Moeskops.

Los van het veldwerksy­steem, zoekt het museum ook vrijwillig­ers die verhalen ronselen voor een in 2018 geplande tentoonste­lling. Het is ook de bedoeling dat de deelnemers hun Nederlands zo kunnen bijspijker­en. “Op termijn willen we onze vrijwillig­erswerking uitbreiden en enkelen hopelijk een vaste job in het museum aanbieden.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Karen Moeskops en Wendy Abusabal Sanchez, de eerste veldwerkst­er.
FOTO DIRK KERSTENS Karen Moeskops en Wendy Abusabal Sanchez, de eerste veldwerkst­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium