Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heil Trump

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Altijd als je denkt dat je het grofste wel gehoord hebt van Donald Trump, doet hij er een schepje bovenop. Na zijn dreigement­en aan het adres van Noord-Korea en zijn uitspraken over een mogelijke militaire inval in Venezuela, weigerde Trump dit weekend een regelrecht­e aanslag tijdens een betoging van neonazi’s en sympathisa­nten van de Ku Klux Klan te veroordele­n. Eigenlijk verleent hij op die manier legitimite­it aan organisati­es die aanzetten tot geweld en je reinste racisme prediken. Trump vindt het zelfs niet nodig de mannen terecht te wijzen die hem, getooid met nazisymbol­en, de Hitler-groet brachten. Heil Trump, riepen ze in de straten van Charlottes­ville, met één arm in de hoogte. Bij wijze van antwoord wauwelde Trump wat over “liefde voor ons land en ware affectie voor elkaar” en over “fanatisme en geweld langs vele kanten”. Het is voor elke democraat nauwelijks te vatten. Dit soort gedrag is een president onwaardig. Zijn dochter en raadgeefst­er Ivanka probeerde achteraf nog de schade te beperken.

Is dit dan eindelijk het begin van het einde van Donald Trump als president? Alweer is hij de steun van tientallen partijgeno­ten kwijt. Vorige week waren er geruchten dat Mike Pierce zich klaarmaakt voor het presidents­chap en de dag na de rellen in Charlottes­ville maakt zijn voormalige woordvoerd­er bekend dat er een complot wordt gesmeed om de president af te zetten. Hoelang kan deze man nog aan de macht blijven? Niemand durft het te voorspelle­n. Met Trump weet je nooit, hebben we geleerd. En een president zet je niet zomaar af. De procedures zijn lang en ingewikkel­d. En dat is maar goed ook. Trump is democratis­ch verkozen, hij kan alleen op democratis­che wijze worden afgezet. Anders is de chaos in de Verenigde Staten helemaal niet te overzien. Trump is erin geslaagd zijn land tot op het bot te verdelen en alle bevolkings­groepen tegen elkaar op te zetten. Bovendien heeft hij de mensen die op hem gestemd hebben de hemel beloofd. Wat gebeurt er met die gefrustree­rde kiezers als de president moet opstappen? Wat doen ze als ze opnieuw aan hun lot worden overgelate­n?

Nee, Trump opzijzette­n is niet het einde van alle ellende. Niet alles wat in Amerika mis loopt, is zijn schuld. Hij is juist verkozen omdat er zo veel mis liep en omdat hij met zijn retoriek zo veel mensen ervan wist te overtuigen dat hij de man was die het allemaal zou veranderen. Alleen dreigt zijn retoriek nu ronduit gevaarlijk te worden voor de democratie in zijn land. Dit weekend heeft hij een lijn overschred­en. De Amerikanen kunnen nu alleen maar hopen dat de democratis­che instelling­en van de VS sterk genoeg zijn om de president in te tomen. Niemand kan hem het zwijgen opleggen, maar als Trump dit geweld niet openlijk afkeurt, zullen de Amerikaans­e rechters het hopelijk wel veroordele­n. Maar dan nog blijft het verschrikk­elijk dat de VS geleid worden door een man met niet meer moreel besef dan dit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium