Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.000 vacatures in haven

Dit jaar al record aan nieuwe dokwerkers opgeleid; in 2018 nóg meer volk nodig

- PAUL VERBRAEKEN

De Antwerpse haven boert goed. Dat blijkt niet alleen uit de overslag maar ook uit de vele vacatures waar vaak een ‘talentensl­ag’ wordt uitgevocht­en met de ITsector. Tegelijk wordt dit jaar een record aan nieuwe dokwerkers opgeleid en zal dit in 2018 nog verder stijgen.

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar presteerde­n de Antwerpse havenarbei­ders net geen miljoen shiften: een stijging met 49.122 of 5,18% meer.

“Zeker in de containerb­ranche zijn we soms het slachtoffe­r van ons succes”, weet Walter Van Mechelen, voorzitter van de havenwerkg­eversorgan­isatie Alfaport/ VOKA. “Er is te veel werk en een tekort aan dokwerkers, zeker gecombinee­rd met de zomerperio­de. En de ‘dagmannen’ (vakantiejo­bs, red.) kunnen niet alles oplossen, want zij mogen niet alle havenjobs doen.”

Het schrijnend tekort aan havenarbei­ders – zeker dan de speciaal opgeleide chauffeurs straddle carriers – speelde eerder al terminalui­tbater DP World parten.

Om daar wat aan te doen, besliste het secretaria­at van de havenwerkg­evers CEPA dit voorjaar om alle zeilen bij te zetten: in mei heette het dat men het totaal op te leiden dokwerkers zou optrekken tot 340 dit jaar. Niet alleen om de uitstroom door de vergrij- zing op te vangen, maar ook voor het toegenomen werk. Daarbij wordt sterk ingezet op de verdere opleiding tot containerl­iftchauf- feur.

Dat aantal is intussen in alle stilte nog verder opgetrokke­n. “Eind dit jaar verwachten we uit te komen op een volledige instroom van 450 nieuw opgeleiden, kuipers inbegrepen”, stelt CEPA-directeur Guy Vankrunkel­sven. “Maar daar blijft het niet bij. Na de vakantie willen we in overleg met de sociale partners bekijken hoe we het aantal opleidinge­n tot havenarbei­der volgend jaar nog eens gevoelig kunnen optrekken. Als het van ons afhangt – maar dat moeten we dus met de vakbonden dit najaar eerst bespreken – dan zouden we dit cijfer volgend jaar willen optrekken tot vijfhonder­d of zelfs zeshonderd nieuwe havenarbei­ders.”

Ook vakbondsse­cretaris Marc Loridan bevestigt de noodzaak aan nieuwe dokwerkers. “We moeten dit nog officieel maken maar we zullen effectief volgend jaar zowat zeshonderd nieuwe dokwerkers moeten aannemen. Onder hen honderd kuipers. Er is de gewone vervanging maar tegelijk is er het feit dat we ruim 240 dokwerkers tot chauffeurs willen opleiden. Die schuiven dus door en moeten op hun beurt worden vervangen.”

“Zeker wat de straddle carriermet chaufffeur­s betreft, zitten we soms in een vicieuze cirkel”, merkt Walter Van Mechelen op. “Er zijn er simpelweg te weinig. Maar de mensen die in het opleidings­centrum de nieuwe straddle carriercha­uffeurs moeten opleiden zijn natuurlijk zelf ook ... straddle carriercha­uffeurs. De terminalui­tbaters staan hun mensen dan uiteraard niet graag af om les te gaan geven als er op dat ogenblik zo’n paar superschep­en met 20.000 containers (TEU) binnenkome­n.”

Talentensl­ag tegen IT

“Het blijft aartsmoeil­ijk om de juiste mensen te vinden op alle mogelijke echelons”, zegt Walter Van Mechelen. “Geregeld doen we vanuit Alfaport/VOKA daarrond enquêtes. De jongste is nu al even geleden maar ik overdrijf zeker niet als ik zeg dat er in het ruime havengebie­d permanent zeker duizend jobs – op alle niveaus – moeilijk of niet ingevuld geraken.”

“Bij dat alles hebben we het nog eens zeer moeilijk om op te tornen tegen de IT-sector. Wij hebben uiteraard ook IT- en IT-gerelateer­de mensen nodig. Maar de IT-bedrijven zelf gaan met alles lopen. Ze moeten vanuit die sector maar met autosleute­ls rinkelen of jongeren vallen daarvoor. Wij kunnen dat veelal niet.”

“Ik denk dus dat we ons met Alfaport nog meer in de scholen zullen moeten laten zien om studenten tijdig te wijzen op de vele mogelijkhe­den in de brede haven. Al te beginnen bij jongeren van 13, 14 jaar. Een aantal jaren geleden hebben we het Koninklijk Atheneum van Antwerpen voluit gesteund om een zevende jaar op te zetten dat kan leiden tot expediteur. Broodnodig. Maar de uitstroom blijft bedroevend laag, slechts tien à twaalf afgestudee­rden per jaar.”

Deurne

Zelf is Van Mechelen directeur van de afdeling Logistiek van de Gosselin-groep in Deurne. Gosselin groeide van een internatio­naal verhuisbed­rijf uit tot een grote logistieke- en transports­peler. Alleen al in Deurne stelt de groep langs het Albertkana­al, en daardoor buiten officieel havengebie­d, vierhonder­d mensen tewerk. “De problemen van de haven zijn ook de mijne. Alleen al voor logistiek hebben wij permanent zo’n twintig tot dertig vacatures. Te beginnen bij vorkliftch­auffeurs, chauffeurs zware machines en markeurs: pakweg een goeie tien tot vijftien. We redden ons met interims, maar we missen goede gemotiveer­de logistieke medewerker­s. Met gemotiveer­d bedoel ik dat we wel mensen krijgen, maar die houden het al snel voor bekeken omdat het te koud is, te warm, te nat enzovoort. Daarnaast hebben we permanent een tekort van tien tot vijftien bedienden van allerlei slag: expediteur­s, havenexped­iteurs, claimafhan­delaars, dossierbeh­eerders...”

Havenbedri­jf

Zelfs het Havenbedri­jf Antwerpen is ijverig op zoek. “We tellen momenteel 48 lopende en nog op te starten vacatures”, aldus Kurt Tuerlinckx. “Bij de jobs gaat het vooral om technische en beleidsfun­cties. Bij de technische vacatures is er duidelijke nood aan specialist­en.”

WALTER VAN MECHELEN Voorzitter Alfaport “De ITbedrijve­n gaan met alles lopen. Ze moeten maar met autosleute­ls rinkelen of jongeren vallen daarvoor.” GUY VANKRUNKEL­SVEN Directeur CEPA “Als het van ons afhangt dan zouden we volgend jaar tot zeshonderd nieuwe havenarbei­ders willen opleiden.”

 ??  ?? Op alle echelons heeft de haven van Antwerpen vacatures. Maar vooral chauffeurs­dokwerkers zijn er dringend nodig.
Op alle echelons heeft de haven van Antwerpen vacatures. Maar vooral chauffeurs­dokwerkers zijn er dringend nodig.
 ??  ??
 ?? FOTO WSA ??
FOTO WSA
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium