Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemische castratie niet langer taboe in Vlaanderen

- (seve)

In Vlaanderen krijgt een dertigtal zedendelin­quenten een hormonale behandelin­g. In Wallonië en Brussel samen slechts vier.

In het Universita­ir Forensisch Centrum (UFC) in Antwerpen volgen op dit moment zo’n dertig zedendelin­quenten een behandelin­g die hen chemisch castreert. In 2009, het jaar waarin het Riziv akkoord ging met de terugbetal­ing van deze hormonale therapie, kozen in België in totaal zeven mannen voor chemische castratie. Recentere bruikbare cijfers heeft het Riziv niet.

“We zien in Vlaanderen dat strafrecht­ers bij het bepalen van de voorwaarde­n voor invrijheid­stelling almaar vaker chemische castratie vermelden”, zegt professor en UFC-directeur Kris Goethals. “Als suggestie weliswaar, want het kan niet verplicht worden opgelegd. Maar ik ben van mening dat we door het niet toepassen van chemische castratie mensen langer vasthouden dan nodig in gevangenis­sen of psychiatri­e. Hierdoor worden de mensen die ervoor in aanmerking komen tekortgeda­an of onderbehan­deld. En dat vind ik zorgelijk.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat “een medische behandelin­g verplichte­n niet kan wegens een mogelijke aantasting van de fysieke integritei­t. Psychiater­s, therapeute­n en andere experts in de gezondheid­szorg geven daarnaast te kennen dat een opgelegde behandelin­g zonder medewerkin­g zeer weinig resultaat oplevert.”

Parlements­lid Carina Van Cauter (Open Vld), lid van de commissies Justitie en Seksueel Misbruik, betreurt het dat er niet meer onderzoek naar wordt gedaan. “Indien er meer budget naar wetenschap­pelijk onderzoek zou gaan, zouden we meer zicht hebben op de resultaten van zo’n behandelin­g. Zeker met het oog op een mogelijke re-integratie en het inschatten van de veiligheid­srisico’s is dat waardevol.”

Wetenschap­pelijk onderzoek is echter moeilijk omdat daarvoor een grote groep patiënten nodig is die voor langere tijd van nabij gevolgd kan worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium