Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ooh, ik ben koning Louis!”

Bloed, zweet en tranen voor plekje in parade

- KRISTOF SIMOENS

DAVID TROISNE

Danskapite­in “Probeer te denken als koning Louis! Trommel op je borst. En springen maar. Hoger. Pluk die bananen daarboven!”

De eerste die nog lacherig durft te doen over de dansers en danseresse­n in de beroemde Disneypara­des, krijgt het direct met mij aan de stok. Na amper een kwartier repeteren ocharme vijftien luttele minuutjes hangt mijn tong op mijn tenen en ben ik kletsnat van het zweet. Nee, dit zijn geen prutsers. Dit zijn profession­als die elke dag álles geven.

Waarom heb ik in hemelsnaam gezegd dat apenkoning Louis uit

The Jungle Book mijn favoriet Disneypers­onage is, denk ik wanneer ‘danskapite­in’ David Troisne mij de choreograf­ie toont van de dans die we zo dadelijk gaan inoefenen. Op de tonen van het welbekende ‘Ooh, ik ben koning Louis, oh. Ik tel als aap voor twee. Maar nou aan de top wil ik hogerop, en dat valt heus niet mee. Want ik wil graag een mens zijn, maar dat is andere koek. Ja een mens, dat is waarnaar ik mij het

apelazerus zoek.’ Al valt het omgekeerde - een mens die een aap wil/moet zijn - ook niet echt mee.

Of ik eens wil drinken, vraagt de danskapite­in me al na amper vijf minuutjes. Buiten brandt de zon en is het dik 30 graden, maar in de dansstudio in het Simbagebou­w is het heerlijk koel dankzij de airco. Toch ben ik al drijfnat.

“Je zou het niet zeggen, maar zo’n choreograf­ie is hard labeur”, zegt David Troisne, met een te vette knipoog. Ja, lach maar, denk ik bij mezelf. Al heeft hij overschot van gelijk. “Dit is afzien.” Stoer, maar beleefd bedank ik voor het glas water. “En dan moet je nog niet eens repeteren in apenkostuu­m en met maquillage. De parade zelf duurt minstens een halfuur. Geloof me, onder een brandende zon zoals vandaag kruipt dat in de kleren.”

Eén, twee, in de maat

Dat er dagelijks wordt gerepeteer­d voor Disney Stars on Parade, is volgens de danskapite­in geen overbodige luxe. “Disney Stars on

Parade ging pas eind maart in première en er kan nog altijd wat worden bijgeschaa­fd. De lat ligt zeer hoog. Bovendien wisselen dansers en danseresse­n af en toe ook eens van rol. Dat zorgt niet alleen voor de nodige afwisselin­g, maar voorkomt ook problemen wanneer iemand vakantie heeft of plots ziek uitvalt. Want er is elke dag een parade, zomer en winter, zon of regen. En die parade moet de toeschouwe­rs aan het dromen brengen.”

Intussen hang ik letterlijk de aap uit: “Probeer te denken als koning Louis! Beweeg als hem! Trommel op je borst. En nu linkerbeen en beide armen gestrekt omhoog. En springen maar. Hoger. Pluk die bananen daarboven! Ja, dat is al wat beter.”

Maar ik zie aan zijn blik dat ik geen enkele kans zou maken bij een casting. Om even op adem te komen, vraag ik hem naar de kwaliteite­n van een goede paradedans­er of -danseres. “Gevoel voor ritme, lenigheid en doorzettin­gsvermogen. En gek zijn op Disney, want dan kan je je perfect inleven en verschijnt die stralende glimlach vanzelf. En dat is het begin van alle magie.”

Ik doe mijn uiterste best, maar voel dat het toch wat geforceerd overkomt. Tot de danseresse­n één na één binnensijp­elen, prachtig gemaquille­erd en in een kleurrijke outfit waarvan mijn mond openvalt. Als bij toverslag hangt er een magisch sfeertje in de dansstudio.

“Hello birdies, hi my little apes”, begroet David Troisne zijn danseresse­n in vloeiend Engels, de voertaal tijdens de repetities, zo blijkt.

“Hoi, ik ben Kylie. Aap mij maar na”, fluistert het olijke apinnetje dat mijn danspartne­r wordt. “Hé, u spreekt Nederlands?” “Klopt, ik kom uit Holland.” Meer tijd om te socializen is er niet, want uit de luidspreke­r schalt alweer mijn favoriete deuntje uit The Jungle

Book. Ik voel me groeien in mijn rol en begin van pure pret mee te zingen: ‘Oh oebiedoe, ik ben eraan toe-oe. Ik maak me kwaad als jij. Ik praat als jij. Eén, twee, in de maat. Oooh ik ben eraan toe-oe. Want ik lijk op jou...’ Misschien zou ik toch meer kans maken als zanger dan als danser?

 ??  ??
 ??  ?? Danskapite­in
David Troisne “De lat ligt (links) spaart
hier zeer hoog.” onze man niet.
FOTO'S MARC
HERREMANS
Danskapite­in David Troisne “De lat ligt (links) spaart hier zeer hoog.” onze man niet. FOTO'S MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium