Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In het betoverend­ste atelier ter wereld

- (krs)

“Zeven meter van vloer tot plafond. Welkom in High Bay. Zoals de naam al aangeeft, een van de hoogste hangars in CastMember­land.” Ben Spalding (46), de Ierse verantwoor­delijke voor het praalwagen­park van Disneyland Paris, leidt ons rond in het meest magische atelier ter wereld.

In High Bay staat een vijftigtal praalwagen­s geparkeerd, inclusief enkele oldtimers uit de beginjaren. Indrukwekk­ende pareltjes, zelfs in stilstand. Spalding werkt al sinds de opening voor Disneyland Paris “begonnen als zwembadmee­ster in een hotel” - en leerde hier ook zijn vrouw kennen. “Mijn taak is nu onder meer het zoeken van technische en technologi­sche oplossinge­n om de creatieve ideeën van de ontwerpers maximaal te realiseren. En dat vraagt veel kunst- en vliegwerk. We bouwen zo’n 4,5 maanden aan een wagen. Zonder de ontwerpfas­e.” “Aan ons nieuwste pronkstuk, een vuurspuwen­de draak van 8,5 meter hoog en wel 15 meter lang, is een heel jaar gewerkt. Een van dé uitdaginge­n was de hoogte: de hangar mag dan al 7 meter hoog zijn, om de draak binnen te krijgen, moesten we een systeem bedenken waarbij het hoofd omlaag kon.” De parade doet dan ook een beroep op de nieuwste technologi­eën. “Voor het eerst maken we zelfs gebruik van geolokalis­atie, wat op muzikaal vlak een perfecte synchronis­atie mogelijk maakt tussen wat de toeschouwe­rs zien en horen.”

Magie kent geen prijs

Het voorbije anderhalf jaar was zeer hectisch voor de praalwagen­bouwers. “Voor de 25ste verjaardag is een totaal nieuwe parade bedacht. Het was al vijf jaar geleden dat we nog eens volledig van nul begonnen. En elke keer wordt het spectacula­irder”, zegt Ben Spalding, die naar eigen zeggen nog altijd kippenvel krijgt wanneer de stoet zich in beweging zet. Hoeveel zo’n praalwagen kost? “Dat ze niet goedkoop zijn, zal u niet verbazen. Maar een bedrag kan ik niet noemen. Op magie staat geen prijs, meneer.” Een standaarda­ntwoord dat ik de komende dagen nog vaak zal horen.

 ??  ??
 ??  ?? Onze reporter bij een van de praalwagen­s.
Onze reporter bij een van de praalwagen­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium