Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We lijken cartoonfig­uren, maar dat is onze strategie”

Kunstenaar­skoppel Gil & Moti wil publiek laten nadenken over identiteit

- (mf)

Het identiek geklede homokoppel Gil & Moti reist de wereld af voor hun kunstproje­cten en ze stellen tentoon van Berlijn tot in New York. Afgelopen weekend waren ze in Antwerpen.

Moeilijk te herkennen zijn ze niet als we ’s morgens vroeg hebben afgesproke­n op het Astridplei­n in Antwerpen. Twee identiek geklede mannen met een knotje op hun hoofd rijden met identiek hetzelfde koffertje naar me toe. Gil & Moti wonen in Rotterdam, maar waren in ons land voor de Antwerp Pride en alle activiteit­en eromheen, waaronder hun eigen tentoonste­lling in een galerie op het Eilandje. Al is hun aanwezighe­id op zich eigenlijk ook al een performanc­e.

“Veel mensen spreken ons aan en vragen of we tweelingen zijn”, vertelt Gil. “Dan vertellen wij dat we een koppel zijn en kunstenaar­s. Vaak komen daar heel interessan­te gesprekken uit voort. We doen mensen glimlachen en dat is precies onze strategie. Zo kunnen we alle onderwerpe­n bespreekba­ar maken, ook gevoelige onderwerpe­n als homoseksua­liteit of politiek.”

24 uur per dag samen

Ze hebben één telefoon, één laptop, één agenda en één portefeuil­le. “We zijn 24 uur per dag samen”, zegt Moti. En nee, dat vinden ze niet beklemmend. “Vrijheid zit in je hoofd. Dat is ons belangrijk­ste punt.”

Als klasgenote­n aan de kunstacade­mie van Jeruzalem in Israël werden ze al snel een koppel, maar het duurde een paar jaar voor ze ook als duo aan het werk gingen. Toen Gil & Moti in 1998 naar Nederland verhuisden, besloten ze zich hetzelfde te gaan kleden en alleen nog maar als duo te werken. Ze woonden een tijdje in een galerie waar ze kunstenaar­s uitnodigde­n om in hun privéruimt­e te exposeren. Toen homokoppel­s in 2001 mochten trouwen, maakten ze daar een happening van met toenmalig burgemeest­er Ivo Opstelten die de ceremonie voltrok en toestemmin­g had gegeven voor een

honeymoon in het stadhuis. Gil: “Wat we doen als kunstenaar heeft altijd een grote impact op ons persoonlij­k leven, maar dat hebben we ervoor over.” Zo deden de mannen ook afstand van hun Israëlisch­e nationalit­eit om ook in Arabische landen te kunnen werken. “Als gay en ex-Israëli niet vanzelfspr­ekend, maar dat maakt het voor ons juist interessan­t.”

www.gilandmoti.nl, expo nog tot eind augustus in galerie Pedrami, Verbinding­sdokWestka­ai 10, Antwerpen

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Moti en Gil op het Astridplei­n.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Moti en Gil op het Astridplei­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium