Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanpak Tytgat schiet in het verkeerde keelgat

Bekendste professor ligt op ramkoers met eigen KU Leuven

- PIETER HUYBERECHT­S

Jan Tytgat (57) is als gewoon hoogleraar toxicologi­e aan de KU Leuven diegene die ons uitlegt hoe gevaarlijk fipronil in onze eieren precies is. Internatio­naal geroemd, maar volgens zijn rechtstree­kse bazen mediageil. “Ik word almaar meer tegengewer­kt binnen de KU Leuven”, zegt hij. Zijn droom is dan ook niet langer geheim: ooit zelf rector worden en komaf maken met het gekonkel.

Dit weekend sprong Jan Tytgat in zijn wagen en stelde zijn gps meer dan duizend kilometer zuidelijke­r in. Tijd voor vakantie, even weg van met fipronil besmette eieren. De voorbije week was er geen dag zonder eierschand­aal en dus ook geen artikel of nieuwsitem zonder de Leuvense professor toxicologi­e en farmacolog­ie. Hij holde van tv-studio naar interview, om uitleg te geven over het schandaal.

“Maatschapp­elijke duiding geven, ik doe dat graag”, zegt hij. “Meer nog, het is noodzakeli­jk. Uitleggen aan de mensen waarom het Voedselage­ntschap en de ministers tekortschi­eten.”

Misnoegd

Tot ver buiten de landsgrenz­en wordt hij geroemd om zijn wetenschap­pelijke publicatie­s, in eigen land oogst hij lof voor zijn maatschapp­elijke verduideli­jkingen. Althans, zo lijkt het.

Toch vertrok Tytgat dit weekend misnoegd op vakantie. Omdat de tegenwerki­ng binnen zijn faculteit almaar meer stuitend wordt, zegt hij. Hij doelt op zijn departemen­tshoofd en decaan die hem zijn “publiek succes” misgunnen. Er wordt hem een zekere mediageilh­eid verweten, een kritiek die ook voormalig rector Rik Torfs meermaals voor de voeten geworpen kreeg.

“Op een vergaderin­g is letterlijk gezegd dat ik meer uit de media moet blijven”, vertelt hij. “Onbegrijpe­lijk vind ik die kritiek. Wat is het alternatie­f? In onze ivoren torens blijven zitten? Wij worden betaald met belastingg­eld, dan lijkt het mij evident dat we onze kennis aangrijpen om maatschapp­elijke duiding te geven. Doe ik mee aan

De Slimste Mens of geef ik commentaar over elk wereldprob­leem dat opduikt? Neen. Ik geef uitleg over mijn beleidsdom­einen, meer niet. Het is heel gek”, zegt hij. “Ik krijg mails van gewezen rectoren om mij te bedanken omdat ik de universite­it zo op de kaart zet. En binnen mijn eigen departemen­t is er enkel afgunst.”

Interne

tegenwerki­ng

Tytgat is echter boos omdat hij voelt dat hij bewust tegengewer­kt wordt. “Men probeert mij het leven zuur te maken. Ik probeer

mijn opvolgers klaar te stomen, maar krijg geen budget. Ik ben een eenmansbed­rijf en herinveste­er zelf het geld dat ik factureer voor mijn expertises in het loon van mijn medewerker­s. Zij hebben noodgedwon­gen een precair statuut of worden bewust weggeplukt door mijn bazen om les te geven.”

Hij klinkt lichtjes fatalistis­ch. “Als ik morgen stop, dan is het gedaan met mijn dienst, en dat is zonde. Het is puur overleven. En wie denkt dat op tv komen helpt voor het binnenhale­n van meer fondsen om wetenschap­pelijk onderzoek te verrichten, heeft het mis. Het is net het omgekeerde.”

Het heeft veel weg van pestgedrag, al wil Tytgat dat woord zelf niet in de mond nemen. “Het zal mij kwalijk genomen worden dat ik zogezegd de vuile was buitenhang, maar ik heb intern al vaker mijn frustratie geuit.”

Binnen het departemen­t viel dit weekend te horen dat Tytgat “al twintig jaar gretig botst met beleidsmak­ers”. Departemen­tshoofd Arthur Van Aerschot: “We nemen akte van zijn goedkope kritiek, maar gaan de polemiek niet in de kranten voeren.”

De professor hoopt met zijn uithaal de nieuwbakke­n rector Luc Sels te bereiken. “Ik wens hem alle succes de komende jaren, laat dat duidelijk zijn. Maar als ik vaststel dat de zaken de komende vier jaar niet veranderen, dan probeer ik zelf rector te worden. Dat is niet langer een geheim. Er zijn al langer heel wat collega’s die zeggen dat ik dringend moet participer­en aan die verkiezing­en. Wie kritiek uit op het beleid, moet misschien zelf het beleid in.”

JAN TYTGAT

Hoogleraar toxicologi­e KU Leuven ‘‘Als de zaken niet veranderen, probeer ik zelf rector te worden.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? “Op een vergaderin­g is letterlijk gezegd dat ik meer uit de media moet blijven”, zegt Tytgat.
FOTO DIRK VERTOMMEN “Op een vergaderin­g is letterlijk gezegd dat ik meer uit de media moet blijven”, zegt Tytgat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium