Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse voert strijd aan tegen terrorisme

Michèle Coninsx gaat in New York antiterreu­rcel leiden

-

Ooit droomde de Tongerse openbare aanklager Michèle Coninsx van opera’s zingen. Binnenkort gaat Vlaanderen­s machtigste vrouw in New York aan de slag bij de Verenigde Naties, als wereldwijd hoofd terreurbes­trijding.

“Een ijzeren gestel. En een heel goede moraal. Als je die twee eigenschap­pen niet bezit, dan draai je hier niet mee.” Het is Michèle Coninsx ten voeten uit, tijdens een interview enkele jaren geleden. Net toen haar ambtstermi­jn verlengd werd als hoofd van Eurojust, de instelling in Den Haag die jacht maakt op criminele organisati­es over heel Europa.

Coninsx is een vrouw - intussen barones - met veel ambitie. “Mijn doel? Terrorisme wereldwijd aan banden leggen”, zei ze ooit in zusterkran­t Het Nieuwsblad. “Ik lig daar ’s nachts van wakker.”

Andras Pandy

Het bleken profetisch­e woorden. Dit weekend kondigde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres aan dat de Tongerse naar New York verhuist om er de nieuwe directeur van het zogenaamde Counter-Terrorism Executive Directorat­e (CTED) te worden. Anders gezegd: wereldwijd wordt Coninsx de nummer één inzake terreurbes­trijding. Wat ze de voorbije jaren voor Europa deed, mag ze nu wereldwijd doen. De lijnen uitzetten, de violen over de hele wereld op elkaar afstemmen over hoe terroriste­n gestopt kunnen worden vooraleer ze toeslaan. Het is de topjob die ze stiekem altijd geambieerd heeft.

En zeggen dat Coninsx - haar leeftijd is een goed bewaard geheim - ooit droomde van een carrière als operazange­res. Het werden studies rechten en criminolog­ie, en een succesvoll­e carrière als openbare aanklager in ons land. Het was de Tongerse magistraat die de gruwelzaak pleitte van de Hongaarse dominee Andras Pandy, die zijn familieled­en in zuur oploste. Of het befaamde GIA-proces in Brussel, zeg maar het eerste terrorisme­proces in ons land, waar ze tegenover dertien Algerijnse verdachten stond.

En lang voor het nieuws werd, was het ook Coninsx die op Europees niveau de alarmbelle­n deed afgaan over de massale uittocht van jongeren richting Syrische frontlijn.

Als voorzitter van Eurojust had ze macht. Veel macht. Coninsx coördineer­de er de voorbije jaren een team van procureurs, één per lidstaat. Ze had de unanieme steun van 27 Europese ministers van Justitie. Al opereerde ze het liefst achter de schermen. Ze is het type dat supervisee­rt en aanstuurt. Een voorbeeld: zij was het die de gerechteli­jke diensten in heel Europa liet uitzoeken of seriemoord­enaar Ronald Janssen ook slachtoffe­rs had gemaakt in het buitenland. De kans was klein, maar toch gaf ze het bevel. “Al was het maar om bepaalde deuren te kunnen sluiten.”

“Warm hart voor mijn land”

Coninsx is karig met commentaar op het nieuws van haar nieuwe aanstellin­g. “Ik waardeer de belangstel­ling vanuit België voor deze nieuwe stap in mijn carrière heel erg”, reageert ze. “Ik draag mijn land, en vooral ook mijn provincie Limburg, nog steeds een heel warm hart toe.”

 ??  ?? FOTO TOM PALMAERS Michèle Coninsx: van openbare aanklager tot hoofd van CTED in New York.
FOTO TOM PALMAERS Michèle Coninsx: van openbare aanklager tot hoofd van CTED in New York.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium