Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een droom die uitkomt”

Twee officiële wedstrijde­n, drie goals. En meteen twee in zijn eerste Premier Leagueminu­ten in het shirt van Man United. Lukaku, de man van 85 miljoen euro, miste zijn start niet. En toch heerst er nog geen euforie.

-

Alleen bij Chelsea lukt het niet. Maar verder scoorde Romelu Lukaku altijd in zijn (reguliere) competitie­debuut voor een team. Bij Anderlecht, West Bromwich en Everton. En nu ook in de kleuren van Manchester United, waar hij de vierde speler is die er twee scoort in zijn eerste competitie­match. Voorganger­s waren Marcus Rashford, Ruud van Nistelrooy en de alweer vergeten eendagsvli­eg James Wilson, een jeugdprodu­ct. Lukaku, die in zijn officiële debuut tegen Real Madrid ook al scoorde, gunde Old Trafford meteen een staalkaart van zijn afwerkings­technieken. Eerst vroeg hij nadrukkeli­jk de bal in de diepte aan Rashford. De looplijn was perfect, de uithaal met links verdween achter een machteloze West Hamdoelman Joe Hart. De 2-0, een vrije trap van Mhkitaryan, knikte Lukaku even droog in doel. “Voor zo een publiek spelen is een droom die uitkomt”, zei Lukaku met een uitgestrek­en gezicht. Bij de 1-0 had hij heel nadrukkeli­jk naar het embleem op zijn shirt gewezen. Alsof hij wilde aangeven voor welke club zijn hart vandaag klopt. Man United dus, niet Chelsea. “Iedereen heeft een job. De mijne is de bal bijhouden en goals maken. De trainer wil dat ik een leider ben voor de ploeg en zo veel mogelijk creëer. Het werk op training werpt zijn vruchten af.”

Twijfels van Neville

United liep in de slotminute­n nog uit tot 4-0, via Martial en Pogba, maar pas nadat West Ham de paal had geraakt en toch even voor dreiging zorgde. Het vormde de reden waarom José Mourinho achteraf toch weer een gezicht trok alsof er iets onwelrieke­nd binnen reukafstan­d lag. Lachen en lollig doen na een 4-0 tegen West Ham, dat hoort niet voor Man United. Ook daarom bleef de Portugees al bij al op de vlakte. “Het is altijd goed voor het vertrouwen dat aanvallers bij hun nieuwe club scoren. Romelu is agressief in de positieve zin van het woord. Hij is snel, kan de bal houden, is een extra wapen in de lucht. Hij en Matic (een andere nieuwkomer, red.) maken onze ploeg beter. Dat is wat we willen na het vernederen­de vorige seizoen.”

Voor Lukaku is het een lekkere binnenkome­r. Vorig seizoen verkwistte Manchster United een pak punten in eigen huis door tegen bescheiden ploegen - zoals West Ham - gelijk te spelen. Toch wordt er nog niet met bloemen gegooid. Lukaku zal altijd en overal moeten scoren, dat is zijn lot als Unitedaanv­aller. Tegen de kleintjes én de groten.

Gewezen Unitedverd­ediger Gary Neville liet niet na nogmaals zijn twijfels uit te spreken. “Ik stel me vragen over hem op basis van wat ik hem de afgelopen jaren zag presteren in topwedstri­jden. Soms denk ik dat hij niet genoeg deed.”

Lukaku heeft nog twee maanden om zich in te werken voor de eerste echte topper, tegen Liverpool.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium