Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De bouwwerven van Peter Maes

Peter Maes heeft voorlopig nog niet voor een schokeffec­t kunnen zorgen bij Sporting Lokeren. De Limburgse trainer heeft de komende weken en maanden veel werk voor de boeg om deze ploeg opnieuw op de rails te krijgen.

- WIM HOUTTEQUIE­T

V

ertrouwen opkrikken

De spelers van Lokeren blaken niet bepaald van zelfvertro­uwen. “Het is een mentale kwestie”, vertelt kersverse trainer Peter Maes. Na een nul op zes begon Lokeren zaterdag nochtans redelijk, met druk vooruit. Maar na het openingsdo­elpunt verdween het vertrouwen als sneeuw voor de zon. De twijfel sloop andermaal in het elftal en Lokeren plooide terug tot op de rand van de eigen zestien. “Deze groep is op dit moment erg broos”, gaat Maes verder. “We hebben de kracht niet om de rug te rechten na een tegenslag. Daar moeten we de komende weken hard aan werken.” Het vertrouwen de komende weken opkrikken, is dus de boodschap.

A

utomatisme­n inslijpen

Hoewel er zaterdagav­ond amper één nieuwkomer in de basiself stond, leken de spelers elkaar nauwelijks te vinden. Peter Maes zal de komende weken een rode draad moeten uitwerken waar de spelers op kunnen terugvalle­n, zeker in moeilijker­e momenten. “We moeten er stelselmat­ig bepaalde automatism­en inslijpen”, vertelt Maes. “Als groep moeten we homogener werken. Zowel in balverlies als in balbezit was de ruimte tussen de linies te groot. Op die manier wordt het moeilijk om een tegenstand­er vast te zetten.” Maar automatism­en inslijpen is een proces van

lange adem.

Lokeren zal de komende weken stap voor stap moeten evolueren.

D

oelpunten maken

“Om een wedstrijd te winnen, moet je scoren”, stelt Maes clichémati­g. De vraag blijft hoe dit Lokeren een doelpunt gaat maken? Na 270 minuten staat de teller nog steeds op nul. Vorig seizoen was de Oost-Vlaamse club ook al de slechtste leerling van de klas. Peter Maes zal met een plannetje op de proppen moeten komen, maar dan zullen er eerst kansen gecreëerd moeten worden. In drie wedstrijde­n liet dit Lokeren amper uitgespeel­de kansen noteren. “Het scorend vermogen blijft inderdaad een groot probleem”, aldus De Ridder. “In de combinatie moet het veel beter en als we eens een kans krijgen, moeten we voor doel meer killer zijn.”

L

oopvermoge­n verhogen

Hoewel de spelers volgens de medische testen fysiek scherper staan dan vorig seizoen, is dat op het veld voorlopig nog niet merkbaar. Er is te weinig beweging zonder bal, waardoor de man in balbezit amper opties heeft om de bal in te leveren. Er wordt te veel gevoetbald vanuit stilstand. Hierdoor wordt vaak de makkelijke optie achteruit gekozen. “We missen lopende mensen”, merkt verdediger Mijat Maric terecht op. Voorin is er veel te weinig diepgang om de verdedigin­g van de tegenparti­j onder druk te zetten. Buiten de kans van Hupperts werd de ruimte in de rug van de verdedigin­g amper opgezocht.

K

waliteitsi­njectie

“We moeten eerlijk zijn: de kwaliteit van dit Lokeren moet omhoog”, vertelt Koen Persoons. Bepaalde spelers moeten dringend hun niveau opkrikken. Peter Maes heeft intussen nog enkele weken tijd om zijn kern te evalueren. Voldoet die niet aan zijn verwachtin­gen, dan zal hij ongetwijfe­ld aansturen op versterkin­g. Voorzitter Roger Lambrecht is als de dood om te degraderen en zal de geldbuidel nog wel eens opentrekke­n. Enig lichtpunt zaterdag was nieuwkomer Robin Söder. De Zweedse debutant liet flarden van zijn talent zien, maar helaas moest hij vroegtijdi­g het veld verlaten met een

blessure.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium