Gazet van Antwerpen Stad en Rand

(Nog) geen grote liefde tussen Weiler en Kums

Happy Birthday, Roger Vanden Stock. Het cadeau voor zijn 75e verjaardag? Een inspiratie­loos Anderlecht dat met 02 verloor op Charleroi, een zwakke competitie­start met 4 op 9, één goal in drie wedstrijde­n en een aftastende relatie tussen topaankoop Sven K

- JÜRGEN GERIL, THOMAS STANDAERT

Bij AA Gent was Sven Kums de zon rond wie alle planeten draaiden. Hein Vanhaezebr­ouck at nog liever een potje slechte preparé dan zijn draaischij­f te vervangen, maar dat geldt niet voor René Weiler. Bij een 1-0achtersta­nd wisselde de Zwitser Kums voor Stanciu. Vreemd genoeg mocht Trebel, die nochtans nadrukkeli­jk flirtte met een tweede gele kaart, nog even blijven staan. Hoofdschud­dend ging Kums zitten.

“Natuurlijk wil ik alles spelen en uiteraard wilde ik de ploeg nog helpen”, aldus de middenveld­er. “Het was jammer dat ik eraf moest, maar het is de trainer die kiest.”

Weiler gaf wel een steekje aan Kums die de bal veel monopolise­erde zonder dat het iets opleverde. “We hadden wel veel de bal, maar we creëerden te weinig kansen. Ik haalde Sven eraf omdat ik offensieve­r wilde voetballen.”

René Weiler sprong nochtans een gat in de lucht toen Van Holsbeeck hem Kums beloofde als vervanger van Youri Tielemans, maar de Dilbekenaa­r is een metronoom. Een voetballer die de bal opeist en het spel temporisee­rt. Weiler houdt meer van spelers die directer spelen, de bal aannemen en het leer direct richting doel lanceren. Meer zoals Trebel dus, maar zo zit Kums niet in elkaar.

En het wordt nog moeilijker als Weiler zijn typische ‘buitenshui­sopstellin­g’ gaat gebruiken met de driehoek Dendoncker - Trebel - Kums om op verplaatsi­ng meer zekerheid in te bouwen. Dan moet Sven Kums bijna als nummer 10 gaan voetballen en loopt Trebel quasi in zijn weg. “Eigenlijk zijn dat drie spelers die allemaal op dezelfde positie voetballen, hé”, analyseerd­e Kums nog. “Ik moet dan hoger gaan voetballen terwijl ik dat niet gewend ben en dan is dat zoeken. Maar ik speel waar de coach me nodig heeft.”

Het gevolg is wel dat paars-wit dan naar evenwicht en offensieve creativite­it zoekt op het middenveld en de zwalpende Teodorczyk die problemen niet meer kan verhullen. Vorig jaar had je vanuit de tweede lijn nog

eens geweldig afstandssc­hot of een geniale assist van Tielemans, maar dat is nu ook weggevalle­n. “We moeten meer durven”, vervolgde Weiler. “Eens op doel trappen, een man uitschakel­en en zorgvuldig­er zijn met onze laatste pass.”

Waarom geen Onyekuru?

Al kan de coach ook de hand in eigen boezem steken natuurlijk. Vorige week tegen Oostende was Henry Onyekuru de meest flitsende Brusselaar. Gisteren begon de Nigeriaan weer op de bank, omdat Weiler alweer voor zijn tactische organisati­e koos en alle inspiratie uit zijn elftal haalde. “Onyekuru is intelligen­t genoeg om dat te begrijpen”, klonk de verantwoor­ding. “Vorige week was Henry erg goed, maar dit was een andere wedstrijd tegen een fysiek sterke tegenstand­er.” Het is bizar om het te zeggen maar voor Sven Kums (en voor Onyekuru) zou een vertrek van Leander Dendoncker niet eens een ramp zijn. Zijn beste match speelde Kums in de Supercup toen Dendoncker ziek was. Dan is hij de metronoom voor de defensie - zoals bij Gent - kan Trebel voor hem voetballen met Hanni als nummer 10 en Onyekuru op links. Anderlecht­s’ deadline voor Dendoncker zijn transfer verloopt weliswaar dinsdag, maar voorlopig is er nog geen bod. Toch lijkt hij nog te hopen op een Engels bod. Indien die transfer er niet komt, zal de liefde tussen Weiler en Kums moeten groeien door keuzes te maken. Zomaar spelers droppen op offensieve posities zoals Weiler gisteren deed om de 1-0 nog om te keren, zal niet helpen. Op een gegeven moment wist Hanni zelfs niet meer waar hij moest lopen. “Er zit nochtans genoeg creativite­it in ons team”, besloot Kums. “Die laatste pass geven of die laatste actie maken, mag in principe geen probleem zijn.”

 ??  ?? FOTO ISOSPORT Sven Kums was niet blij met zijn vervanging. Anderlecht verliest op Charleroi en mist start met 4 op 9
FOTO ISOSPORT Sven Kums was niet blij met zijn vervanging. Anderlecht verliest op Charleroi en mist start met 4 op 9
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium