Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij kan een van de beste spitsen van België worden”

Waaslander­s stunten aan de kust, maar moeten vertrek van topschutte­r Gano vrezen

-

Wat is dat daar allemaal met de ploeg van Philippe Clement? WaaslandBe­veren bracht al twee matchen verrassend knap voetbal en bevestigt niet alleen, het wint nu nog ook. Zelfs in Oostende en dan nog met 03. Leve Philippe Clement en leve spits Zinho Gano, die al aan vier goals zit. Maar: de topschutte­r staat dicht bij de uitgang.

“De snelle goals zorgden voor een

b ideaal scenario natuurlijk,” aldus coach Clement. “Maar ons werk loonde: we trainden de hele week intensief op efficiënti­e: aanvallend en verdedigen­d.”

Resultaat: in de eerste helft uit vier kansen drie goals gepuurd en dankzij 90 minuten compact en goed verdedigen geen goal tegen. Clement moet al heel wat plezier beleefd hebben in zijn nieuwe job als T1.

“Dit is vooral voor de hele groep een beloning voor het harde werk”, klonk het. Na drie matchen heet de ex-assistent van Club Brugge al een rustige en goeie trainer te zijn. Een voorzichti­ge ook. “Het blijft de ambitie om met Waasland-Beveren eindelijk eens een stabiel seizoen te draaien en dan door te groeien. Daarom tekende ik ook voor drie jaar. Stilaan groeit het geloof dat dit kan, maar het wordt nu vooral zaak iedereen met de voetjes op de rond te houden. Als er een

paar naast hun schoenen beginnen te lopen, kan het snel een heel pak minder worden. Dit wordt de grootste uitdaging voor de match tegen Lokeren.”

Liefst naar Engeland

Nog een uitdaging: Zinho Gano aan boord houden. Naast de Japanse spelmaker Ryota Morioka - nu al drie keer na elkaar de beste man op het veld - is de rol van de lange en lastige targetspit­s cruciaal.

Destijds, met Clement als beloftetra­iner, werd hij geroemd als groot talent bij Club Brugge. Maar Daum, Leekens noch Garrido zag het in hem. “Te groen achter de oren”, klonk het. Waarop hij met wisselend succes werd uitgeleend aan Lommel en Moeskroen, om uiteindeli­jk bij WaaslandBe­veren terecht te komen. Twee seizoenen en drie matchen later staat zijn teller op de Freethiel op 26 goals in 76 matchen, met vier goals in de laatste drie wedstrijde­n.

Het maakt hem grof wild. Al voor de match in Oostende klonk dat het wel eens zijn laatste match met Waasland-Beveren kon worden. In Rusland heeft hij geen zin, de interesse van een Portugese topclub bevalt de 23-jarige spits wel, maar het liefst trekt hij naar Engeland, bovenaan de Championsh­ip of onderaan de Premier League. De interesse is er. En de afkoopclau­sule is voor die clubs haalbaar. ‘Ai, die

zijn we nu echt wel kwijt’, moet het bestuur van Waasland-Beveren gedacht hebben bij zijn tweede doelpunt in Oostende.

“Natuurlijk heb ik ambitie om hoger te spelen”, glimlachte Gano na de match. “Maar ik ben nog steeds een speler van Waasland-Beveren. Laat me nu eventjes genieten, we hebben wel 0-3 gewonnen op Oostende, hé.”

Gano aasde in de zomer van 2016 na zijn eerste seizoen bij Waasland-Beveren al op een transfer. Hij had tien keer gescoord in de reguliere competitie, maar zijn entourage raadde hem toen aan om gewoon rustig in Beveren te blijven. Hij luisterde. Maar in het prille begin van zijn derde seizoen bij

Waasland-Beveren lijkt de tijd dan toch rijp.

Duidelijke afspraken

De boomlange aanvaller liet achteraf het achterste van zijn tong niet zien, maar zijn grijns sprak bij momenten boekdelen. “Bij Beveren ben ik wel een betere voetballer geworden. Het draait niet alleen om goals maken, maar ook om werken voor de ploeg. Ik heb nu meer ervaring.” Dat bleek toen Gano zijn ploeg meermaals aanmaande om de kopjes erbij te houden toen Waasland-Beveren de 0-2 scoorde. “We hadden het tegen Genk en KV Mechelen al weggegeven. Dat mocht niet opnieuw gebeuren.”

Dat Gano nu definitief ontploft, heeft ook te maken met Philippe Clement. Toen Clement trainer was van de beloften van Club hadden de twee al een goede band. Ook de assists van Riota Morioka helpen danig. “Spelen met Morioka achter je is genieten. Hoe hij die tweede goal aanbracht: prachtig.” Maar mogelijk was het dus de laatste keer dat de twee samen speelden.

“We hebben duidelijke afspraken”, aldus Clement. “Zino mag alleen weg als we een evenwaardi­ge vervanger hebben. En dat wordt niet eenvoudig, daarom gaan we niet wachten tot de laatste week om hem te laten vertrekken. Ik zei hem al bij de start van het seizoen dat hij een van de beste spitsen van het land kan worden. Hij begrijpt ook dat hij, indien hij zich dit jaar verder bij Waasland-Beveren kan ontwikkele­n, hij dan volgend seizoen een heel mooie transfer kan doen.”

Een laatste poging dan bij de Kampenhout­se ex-jeugdinter­national met roots in Guinee-Bissau: “Of ik er volgende week tegen Lokeren nog bij ben? Ja, want ik ben hier nog. Een lievelings­competitie? Spreek ik me niet over uit. 26 doelpunten in 76 wedstrijde­n? Dat zijn positieve cijfers, ja. Maar ik heb nog werk.”

Poging mislukt.

FRANK BUYSE JUNIOR VERBEEKE

JURGEN GERIL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium