Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op fractie van medaille (BIS)

- HANS JACOBS

Op de Olympische Spelen van Rio 2016 scheelde het 0,03 seconden en hadden de Belgian Tornados een gouden kans op brons. In Londen scheelde het iets meer, een dikke seconde. Toch kan de Belgische 4x400mploe­g fier zijn. “Deze vierde plaats moet een boost geven voor de Spelen van Tokio 2020.”

Wat een dolle sfeer in het volgepakte stadion in het Queen Elizabeth Olympic Park. Op de allerlaats­te avond, op het allerlaats­te nummer, ging in atletiekge­k Engeland waar voor dit WK meer dan 700.000 kaartjes werden verkocht - het dak eraf.

En of ‘The Borlée Brothers’ een belletje doen rinkelen in Londen. In hetzelfde stadion stonden Kevin en Jonathan Borlée op de Olympische Spelen van 2012 op de top van hun kunnen op de 400m. Gisteren, vanuit de buitenbaan, vlamden Robin Vanderbemd­en, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en de traditione­le afwerker en van ziekte herstelde Kevin gisteren naar een vierde plaats. Trinidad&Tobago is wereldkamp­ioen (2’58”12), Amerika pakt zilver (2’58”61) en Groot-Brittannië brons (2’59”00).

De eindtijd: 3’00”04. Dat is een fractie trager dan het Belgisch record (2’58”52) dat Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en een super-Kevin Borlée vorig jaar in Rio uit hun sloffen schudden in het Olympic Stadium. Met dat Belgisch record hadden ze op de vorige kampioensc­happen vrijwel altijd een medaille gehaald. Versta: voor hetzelfde geld hadden ze toen al een historisch­e olympische medaille gehaald.

In Londen werden ze in de kwalificat­ie voor de finale nog een tikje meer geholpen door het lot dan in Rio. Of beter: geholpen door overmoed en slechte stokwissel­s van absolute toplanden. Behalve de VS sneuvelde het voltallige podium van Rio 2016, Jamaica en de Bahama’s, ook Botswana (vijfde op de Spelen) liet zich verrassen en haalde de finale niet.

Ze konden er evenwel net niet van profiteren. En dat valt de Tornados zwaar op de

maag, het viertal spreekt

eensluiden­d van “frustratie.” Jonathan gaat het verst. “Ik heb er genoeg van, al die vierde, vijfde, zesde plaatsen. We staan er nu al jaren, tonen ons altijd, wanneer valt die medaille nu eens uit de lucht? Ik luisterde naar het interview van Pierre-Ambroise Bosse eerder deze week (de Franse wereldkamp­ioen 800m, red.). Hij zei:

Waarom ik niet? Dat dacht ik ook: Waarom wij niet eens? Wij verdienen het.” Het blijft wel een indrukwekk­ende balans van de Belgische 4x400m: voor de negentiend­e keer stonden de Belgian Tornados in de finale van een internatio­naal kampioensc­hap, de beste acht van de wereld. Enkel Amerika, het walhalla van de 400-meterloper­s, kan zo’n regelmaat voorleggen. Kevin: “We debuteerde­n op de Spelen van Peking 2008 en sindsdien misten we met de 4x400m nooit een grote finale, dat doen er ons niet veel na.”

Geen pensenkerm­is

Op de individuel­e 400m spelen Kevin en Jonathan, door hun tien jaar aan de top een schat aan ervaring, geen hoofdrol meer aan de absolute wereldtop. Op de 4x400m kan België met vijf solide lopers – Julien Watrin in vorm is een waardige doublure voor Robin Vanderbemd­en, die gisteren in de ploeg stond – wel de absolute wereldtop het vuur aan de schenen leggen. Jacques Borlée: “Tia Hellebaut en Kim Gevaert hebben het pad geëffend, zij waren inspireren­de voorbeelde­n. Cédric Van Branteghem speelde als teamkapite­in een enorm belangrijk­e rol om in 2008, op onze eerste Olympische Spelen, zijn ervaring door te geven aan Kevin en Jo. En zij hebben, omdat ze ook zoveel individuee­l hebben gelopen, ervaring opgedaan die in de estafette van pas komt. Die geven ze op hun beurt door. Nu kan ik zeggen dat ik nooit een sterkere ploeg had, en dan heb ik het ook over de breedte.”

Wat ook helpt, is de wil om over het muurtje te kijken. De voorbije jaren trokken de Belgian Tornados naar gerenommee­rde buitenland­se coaches als Michael Johnson, Dan Pfaff, Clyde Hart… voor workshops. Jacques Borlée: “Aan elke coach: zoek de besten van de besten op, heb geen schrik om aan anderen raad te vragen.”

De conclusie van Londen 2017: de Belgian Tornados spelen mee met de wereldtop. Jacques Borlée: “Van wat we in Rio 2016 hebben gepresteer­d, moeten we geen spijt hebben. Dat hoort tot topsport.Hier konden we nooit aanspraak maken op een medaille. Eerlijk, ik dacht vooraf zelfs aan de

eerste plaats en dat was mogelijk als we ons Belgisch record hadden verbeterd. Maar kijk, dit is het WK, hé. Dit is geen pensenkerm­is op zondagocht­end.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kevin Borlée en co eindigen op een vierde plaats na Trinidad, de VS en GrootBritt­annië.
FOTO PHOTO NEWS Kevin Borlée en co eindigen op een vierde plaats na Trinidad, de VS en GrootBritt­annië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium