Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit aan mezelf getwijfeld”

- JANPIETER DE VLIEGER

Van KuurneBrus­selKuurne vorig jaar, zolang was het geleden dat Jasper Stuyven (25) nog een koers had gewonnen. Aan de voet van de Muur van Geraardsbe­rgen lukte het eindelijk opnieuw. “Had ik mezelf gek gemaakt – ‘Ik moet winnen, ik moet winnen’ – dan was het er nooit meer van gekomen.”

Vieren was er niet meer bij voor Jasper Stuyven op de kasseien van de Vesten. Na een late aanval had het zo veel energie gekost om voorop te blijven dat een kus met vriendin Elke of zelfs maar een pootje met hond Gust of ploegmaat Edward Theuns niet meer lukte. “Ik was redelijk leeg, ja”, vertelde Stuyven. “Dat was er waarschijn­lijk aan te zien.”

Het was voor Stuyven de eerste zege sinds Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar. 532 dagen geleden om precies te zijn. “Het is niet dat ik daarmee zat”, vertelde Stuyven. “In het voorjaar of in de Giro ben ik er vaak dicht bij geweest. Ik ben altijd in mezelf blijven geloven, wist dat er een dag zou komen dat het wel in de plooi viel. Had ik mezelf gek gemaakt – ‘ik moet winnen, ik moet winnen’ – dan was het er nooit meer van gekomen.”

Nooit scherper

De zege van Stuyven komt niet uit de lucht vallen. Hij heeft er in juli een hoogtestag­e opzitten in Pontresina, samen met ploegmaat Grégory Rast. Nooit begon hij zo scherp aan het najaar.

“Ik ben twee, drie kilo verloren”, aldus Stuyven. “En in de Prudential RideLondon voelde ik meteen dat de power er nog altijd was. Dan kom je met vertrouwen naar de BinckBank Tour. Maar het is niet dat ik specifiek naar deze koers heb toegewerkt. Ik wil er het hele najaar gewoon staan.”

Stuyven rijdt geen Vuelta, wel de Bretagne Classic (voorheen Plouay), de Brussels Cycling Classic, de GP Fourmies en de Canadese koersen in Québec en Montréal. Met die aanloop wil hij richting WK in Bergen.

“Ik heb zeker mijn plaats in de WKploeg van negen”, zegt Stuyven. “Met Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet als kopmannen zal ons land een heel sterke ploeg kunnen sturen. Als je nu negen namen op papier zet, kom je uit bij renners die allemaal een koers kunnen winnen. Het is vaker gezegd, maar in de koude van Bergen zal het sowieso een afmattings­koers worden. Collectivi­teit zal opnieuw onze sterkte moeten worden.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een knuffel van vriendin Elke.
FOTO BELGA Een knuffel van vriendin Elke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium