Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van Avermaet in het vizier

- (jpdv)

Tom Dumoulin begon met amper vier seconden voorsprong aan de slotrit, maar druk maakte hij zich geen moment. Na de winst in de Giro is de Nederlande­r echt wel een koele kikker geworden: “Vroeger hadden die vier seconden me heel zenuwachti­g gemaakt. Nu niet meer.”

Officieel is de Binck Bank Tour een ‘rittenkoer­s voor eendagsren­ners’, maar het is toch Giro-winnaar Tom Dumoulin die het heeft gehaald. “Ik ben als renner geevolueer­d naar het hooggeberg­te”, evalueerde Dumoulin. “Maar blijkbaar kan ik dit ook nog steeds. Ik ben nu zelfs magerder dan in de Giro, maar toch rijd ik nog altijd goed over kasseien. Dat is een leuke constateri­ng. Ik eet een beetje van alle walletjes: de ene periode leg ik me specifiek toe op het klimmen, de andere op het tijdrijden en op een ronde als deze.”

Dumoulin bleef de hele dag rustig: hij scoorde een seconde in de Gouden Kilometer en deed er aan de finish nog eens twaalf bij. “Ik heb in het verleden best vaak een klassement verspeeld op de slotdag”, aldus Dumoulin. “Omdat ik me druk maakte over wat er allemaal kon gebeuren. Nu heb ik dat niet meer. In de Giro heb ik voor het eerst een klassement gewonnen en daar leer je uit. Beginnen met vier seconden voorsprong had me vroeger heel nerveus gemaakt. Nu niet meer.”

Foutje

Met zijn eindzege haalde Dumoulin 400 punten binnen in de World Tour, waardoor hij in de stand nu op 441 punten komt van Van Avermaet. Alleen in Montréal, Québec en Lombardije zijn er nog 1.500 punten te rapen. “Maar ik ben er niet heel erg mee bezig”, zegt Dumoulin. “Hamburg en Bretagne

rijd ik niet. (Van Avermaet wel, red.) Mocht dat World Tour-klassement echt een doel zijn, dan deed ik dat natuurlijk wel.”

Van Avermaet vond dat hij gisteren “een tactisch foutje maakte”. Hij viel aan op slothellin­g Denderoord­berg, maar werd snel opnieuw opgeraapt. “De energie die ik daar verspeelde, kwam ik tekort in de sprint”, aldus Van Avermaet. Hij finishte pas zevende en zakte in het klassement zo van drie naar vier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium