Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het publiek heeft me naar de zege gedragen”

- BART SPRUIJT

Marten Van Riel heeft op de ETU sprint van Wuustwezel zijn favorieten­rol meer dan waargemaak­t. Dik verdiend behaalde de Loenhouten­aar in zijn achtertuin de meest emotionele overwinnin­g uit zijn carrière. “Ik heb kippenvel. Het publiek heeft me gedragen.”

Het talrijk opgekomen publiek in het triatlonge­kke Wuustwezel wilde één man zien winnen. Dat zorgde voor een sfeer die nooit vertoond is in een Belgische triatlon. “Het was een zottenkot”, vond Van Riel. “Echt genieten. Het werd een enorm zware race. Om er dan zo'n resultaat uit te krijgen, is gewoonweg fantastisc­h.”

De gedoodverf­de winnaar ging zijn favorieten­rol niet uit de weg. “Ik heb de race proberen te dragen. In het zwemmen trok ik meteen door”, overliep hij. “We geraakten met een klein groepje van vijf weg. In de kopgroep deed ik het leeuwendee­l van het werk. Toen ik hoorde dat de voorsprong groeide, wist ik dat het goed zat.”

In het lopen was hij helemaal ontketend. “Ik had een relatief goeie wissel. Toen ik uit de wisselzone kwam, ben ik direct veel te snel doorgetrok­ken. Omdat er zoveel mensen me aanmoedigd­en, vergaloppe­erde ik mezelf. Na 500 meter had ik al steken. Het gevoel was rotslecht. Maar ik had gelukkig meteen een gat van 17 seconden en die voorsprong kon ik verdedigen. Het publiek heeft me naar de overwinnin­g gedragen. Maar ik heb er wel hard voor moeten werken. Het was een uur vol gaan: keihard gezwommen, doorgetrok­ken in het fietsen en afgezien in het lopen.”

“Enorm dankbaar”

Uiteindeli­jk haalde hij het in 53'58 met elf seconden voorsprong op de Italiaan Pozzati, die tot grote boosheid van het publiek geen meter kopwerk deed tijdens het fietsen. Van Riel genoot met volle teugen. “Op zo'n manier winnen voor zo'n publiek: zalig! Ik ben enorm dankbaar dat dit mogelijk was. Ik ben er zelf van geschrokke­n. Het is mooi voor al die mensen die me normaal nooit aan het werk zien.”

“Het was een speciale en emotionele wedstrijd voor mij. Nu mag ik er even van genieten, maar vanaf morgen ligt de focus weer vol op triatlon”, besluit de triatleet van Topsport Defensie, die binnenkort op hoogtestag­e trekt om er WK in Rotterdam voor te bereiden.

Bij de vrouwen won Valérie Barthélemy van triatloncl­ub Atriac. De ex-topzwemste­r is de revelatie van het seizoen. Onlangs gaf ze op het BK sprinttria­tlon nog Katrien Verstuyft het nakijken.

 ?? FOTO GREGORY VAN
GANSEN ?? Marten Van Riel heeft bij zijn aankomst in Wuustwezel de tijd om handjes te schudden.
FOTO GREGORY VAN GANSEN Marten Van Riel heeft bij zijn aankomst in Wuustwezel de tijd om handjes te schudden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium