Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een emotioneel moment voor mij”

Dochter vroegere organist hoort werk van overleden vader

- MAAIKE FLOOR

In de SintWalbur­giskerk was het orgelconce­rt dat gespeeld werd voor de Nacht van de Antwerpse Kerken emotioneel beladen. Jan Noordzij speelde zowel een zelfgeschr­even werk voor zijn eigen kleindocht­er Elena, als een muziekstuk van zijn overleden voorganger, met diens dochter in het publiek.

Als klein meisje mocht Daniëlle De Vries uit Aartselaar altijd de bladzijden omslaan van de muziek die haar vader Pros De Vries speelde op het orgel van de SintWalbur­giskerk in de Volkstraat. “Urenlang heb ik daar boven gezeten en ik heb er heel goede herinnerin­gen aan”, vertelt ze.

Zaterdagav­ond speelde organist Jan Noordzij, de opvolger van haar vader, de Jubelmars die Pros schreef voor zijn vrouw toen ze vijftig jaar getrouwd waren. “Daar bestond geen bladmuziek van, maar ik heb hem mijn vaders aantekenin­gen gegeven en zo heeft hij het stuk kunnen uitschrijv­en”, vertelt Daniëlle. “Ik vind het prachtig dat hij dat gedaan heeft en het is emotioneel om op deze plek muziek van mijn vader te horen.”

Het was niet het enige emotionele moment van het concert. De jongste bezoeker van de Nacht van de Antwerpse Kerken was Elena, vier maanden oud, aan wie ook een stuk was opgedragen.

Jan Noordzij: “Ik ben dit jaar grootvader van Elena geworden en als geboortege­schenk heb ik een stuk gecomponee­rd. Vanavond speel ik dat de eerste keer voor publiek, en ik ben heel gelukkig dat Elena erbij is.” Het kleine meisje was heel wakker toen haar muziekstuk door de kerk schalde en leek geïnteress­eerd te luisteren.

Het concert in de Sint-Walburgisk­erk maakte deel uit van de orgelwande­ling, die ook via de Kathedraal, de Sint-Michielske­rk en de Kristus Koningkerk liep.

21 kerken

In totaal stelden 21 kerken hun deuren open voor de zesde editie van de Nacht van de Antwerpse Kerken. De bezoekers konden overal naar muziek luisteren en er waren ook tentoonste­llingen en rondleidin­gen.

In de Antwerpse kathedraal kwamen veel toevallige passanten kijken. “Wij wisten niet dat er vanavond iets te doen was, dus we hebben geluk”, vertellen Miguel Olaya, Maria Capata en hun kinderen Martha en Miguel uit Spanje.

Geen regenboogh­oedje

Ook voor Georgette, Adrian en Christian uit Roemenië is het een verrassing dat de kathedraal zo lang open is. Een medewerker sommeert Adrian wel om zijn regenboogh­oedje af te zetten als hij de kathedraal binnengaat.

“Nee, ik ben niet gay”, vertelt hij, “maar ik ben uit sympathie en uit nieuwsgier­igheid ben ik wel naar de Antwerp Pride komen kijken. In Roemenië is zoiets ondenkbaar. Het was een heel sfeervolle stoet, en de kathedraal is ook prachtig. We zijn hier slechts een paar dagen, maar ons bezoek is wel heel gevarieerd.”

 ??  ?? Organist Jan Noordzij met kleindocht­er Elena, dochter en schoonzoon. “Dit jaar werd ik grootvader, en componeerd­e speciaal voor Elena het stuk dat ik vanavond speel”, zegt Jan.
FOTO WIM HENDRIX
Organist Jan Noordzij met kleindocht­er Elena, dochter en schoonzoon. “Dit jaar werd ik grootvader, en componeerd­e speciaal voor Elena het stuk dat ik vanavond speel”, zegt Jan. FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Daniëlle De Vries kwam luisteren naar de Jubelmars van haar overleden vader, die vroeger zelf organist was.
FOTO WIM HENDRIX Daniëlle De Vries kwam luisteren naar de Jubelmars van haar overleden vader, die vroeger zelf organist was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium