Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jupiter wil almachtig zijn

De eerste honderd dagen van Emmanuel Macron

- FRANK RENOUT

Dinsdag is het honderd dagen geleden dat Emmanuel Macron werd gekozen als president van Frankrijk. Hoe staat hij ervoor? “Politieke marketing heeft de plaats ingenomen van ideeën.”

Macron werd honderd dagen geleden gekozen als het nieuwe staatshoof­d van Frankrijk. Tijdens de campagne bereikte hij een heldenstat­us. Hij had nauwelijks een politiek verleden, en dus ook geen vuile handen. Macron beloofde vernieuwin­g, wat geloofwaar­dig klonk omdat hij zei “links noch rechts” te zijn.

De realiteit blijkt weerbarsti­ger. In die eerste honderd dagen verschenen ook al échte kreukels in het imago van de nieuwe president. Soms door amateurism­e van de mensen om hem heen, soms ook door eigen toedoen.

In juni – ruim een maand na Macrons verkiezing – was er het ministersd­rama: vier bewindslie­den stapten op na beschuldig­ingen van fraude en corruptie. Onder hen de minister van Justitie, François Bayrou.

De maand nadien was er de eerste grote blunder. Premier Edouard Philippe zei in het parlement dat de beloofde belastingv­erlagingen werden uitgesteld tot 2019, de lege schatkist liet hem geen keuze. Hij was nog niet uitgesprok­en of Macron corrigeerd­e hem. Die belastingv­erlichting komt er gewoon in 2018, zoals beloofd tijdens de verkiezing­scampagne.

Daarna verplaatst­e het slagveld zich van de politiek naar het leger. Opperbevel­hebber Pierre de Villiers verzette zich publiekeli­jk tegen opgelegde bezuinigin­gen waarna Macron hem terechtwee­s. Er restte de generaal geen andere optie dan te vertrekken.

Toen begon het gerommel in eigen gelederen. In de Assemblée was het vaak chaos, omdat sommige nieuwkomer­s van Macrons partij La République en Marche (LREM) de regels nog niet goed kennen. Zo mondde de behandelin­g van een belangrijk­e wet uit in een kakofonie van onwetende partijstem­men. Zowel de fractievoo­rzitter, de Assemblée-voorzitter als de minister die de relaties met het parlement onderhoudt, was afwezig. Ook een stemming over de partijstat­uten werd een tragisch schouwspel. Tientallen leden stapten naar de rechter omdat de partij de regels zou hebben overtreden – lees: omdat de top zijn wil zou opleggen. Slechts 11% bracht een stem uit.

Ondertusse­n hielden de problemen van de regering aan. Eind juli werd een verlaging aangekondi­gd van de ‘huur- en huiskosten­subsidie’ APL, waarvan miljoenen Fransen profiteren. Een storm van protest stak op. De regering begon aan een blunderend­e slalom, waarbij de maatregel afwisselen­d als bezuinigin­g of nog daterend van de vorige regering werd verkocht. Macron was woedend. “Wat een enorme stommiteit!”, zou hij volgens Le Canard Enchaîné tegen zijn partijgeno­ten hebben gebulderd.

Intussen zijn de opiniepeil­ingen onbarmhart­ig. De popularite­it van Macron is in drie maanden tijd gekelderd. Nog maar 54% van de Fransen zei eind juli tevreden over Macron te zijn. “Alleen Jacques Chirac scoorde in 1995 nóg slechter”, aldus Le

Journal du Dimanche, dat de peiling publiceerd­e.

Koning der goden

Er loopt een rode lijn door de incidenten van de afgelopen maanden. Emmanuel Macron wil graag alle touwtjes in handen hebben en merkt dat zoiets niet altijd kan. Dat wringt en dat schuurt.

In oktober 2016 dagdroomde Macron in een interview met Challenges over een president als Jupiter: de koning der goden, met bliksem als wapen. “Natuurlijk moeten we

het koningscha­p niet in ere herstellen”, voegde hij er snel aan toe. Maar een ‘normale’ president, zoals François Hollande was, zou hij zeker niet zijn.

Zijn plechtige mars langs het Louvre na zijn verkiezing­soverwinni­ng, met slechts één spotlight op hem gericht: daar liep koning Macron. Hij ontving Vladimir Poetin in Versailles en zat met Donald Trump op de eretribune tijdens het defilé op de ChampsÉlys­ées op 14 juli.

Hoofdrol en regisseur

Emmanuel Macron speelt niet alleen de hoofdrol, hij zit ook op de regisseurs­stoel. Beleid en imago worden bedacht, uitgeschre­ven en de deur uitgestuur­d vanaf één locatie: Macrons werkkamer op het Élysée. De ministers luisteren. Het parlement is volgens critici een “applausmac­hine”. “Alle macht is geconcentr­eerd in de handen van Macron. Het is een verarming van de democratie. Het is autoritair en hypergecen­traliseerd”, aldus de voormalige socialisti­sche presidents­kandidaat Benoît Hamon.

Dat Macron de baas is, wordt door vriend en vijand beaamd. “De partij is bijna op militaire wijze georganise­erd. Alles draait om één man”, aldus politicolo­og Frédéric Sawicki.

Maar straks – in september – organisere­n de vakbonden een eerste landelijke protestdag. Zelfs Jupiter zou in die alledaagse politieke werkelijkh­eid nauwelijks meer heer en meester zijn. “Dé grote angst van Macron is dat mensen denken dat hij niet doet wat hij heeft beloofd, net als zijn voorganger­s”, aldus een betrokkene. Macron wil de president zijn van de schone handen, van de vernieuwin­g. Zoals hij het beloofde tijdens de kiescampag­ne. Maar als hij wil slagen, is er maar één weg: een beleid maken dat resultaten boekt en de Fransen vooruit helpt.

 ?? FOTO GETTYIMAGE­S ?? Emmanuel Macron.
FOTO GETTYIMAGE­S Emmanuel Macron.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium