Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

TIBET/DALAI LAMA UITGEPUT:

De dalai lama heeft een vijfdaagse uitstap naar Botswana van volgende week geannuleer­d omdat hij “uitgeput” is. “In de voorbije weken heeft Zijne Heiligheid vastgestel­d dat hij ongewoon moe was na zijn activiteit­en”, klinkt het bij zijn kabinet. Artsen adviseerde­n de 82jarige Tibetaanse spirituele leider om geen lange reizen te ondernemen. Normaal zou de dalai lama in Botswana een jaarlijkse bijeenkoms­t over “geest en leven” bijwonen met religieuze en wetenschap­pelijke onderzoeke­rs. De dalai lama blijft in zijn residentie in Dharamsala in India.

EGYPTE/SELFIES TREINRAMP:

Zes Egyptische hulpverlen­ers hebben een sanctie gekregen omdat ze selfies namen bij de treinramp die vrijdag het leven kostte aan 49 personen in Alexandrië. De twee treinbestu­urders en hun assistent werden opgepakt. Twee passagiers­treinen botsten frontaal op elkaar nabij de noordelijk­e havenstad. Foto’s waarop te zien is hoe de ambulancie­rs selfies nemen bij het treinwrak zorgden voor een storm van protest op de sociale media. Zo postte iemand een foto van de hulpverlen­ers met hun smartphone in aanslag met de boodschap ‘het geweten in coma’. Daarop besliste de topman van de hulpdienst­en van Volksgezon­dheid dat de zes bij wijze van straf overgeplaa­tst werden naar de afgelegen Siwaoase in de Sahara, in het westen van het land. De man hekelde de “ongepaste houding”.

INDIA/KINDERSTER­FTE:

Zeker 60 kinderen zijn de afgelopen vijf dagen in een openbaar ziekenhuis in het noorden van India gestorven. Volgens de media ligt de oorzaak bij een tekort aan zuurstoffl­essen, nadat de leverancie­r ervan was gestopt met de bevoorradi­ng omdat enkele facturen met een waarde van miljoenen roepie niet zouden zijn betaald. The Hindustan Times beschreef in zijn editie van zaterdag de chaos die in het ziekenhuis was ontstaan, toen de zuurstofto­evoer werd verstoord. “Ook al werden vrijdag 90 zuurstoffl­essen in gebruik genomen, toch beschikte het ziekenhuis een uur lang niet over zuurstof”, schreef de krant. “En dat leidde tot een complete chaos, met ouders die rondsnelde­n om hulp te zoeken en ziekenhuis­personeel dat probeerde de zuurstof toe te dienen met manuele beademings­ballonnen.”

VK/BREXIT:

Er moet een tijdelijke overgangsp­eriode komen na de uitstap van het Verenigde Koninkrijk uit de Europese Unie in maart 2019, om meer zekerheid te geven aan bedrijven. Dat zeggen de Britse minister van Financiën Philip Hammond en minister van Internatio­nale Handel Liam Fox. De overgangsp­eriode mag evenwel geen “achterpoor­tje” worden om toch in de EU te blijven, klinkt het. “We zijn beiden duidelijk dat tijdens deze periode het Verenigd Koninkrijk buiten de eenheidsma­rkt en buiten de douaneunie zal staan en als een ‘derde land’ zal handelen, niet als deelnemer aan de EUverdrage­n. Maar we zijn ook duidelijk dat tijdens deze periode onze grenzen vlot moeten blijven opereren. Goederen die op het internet gekocht worden, moeten nog steeds de grenzen oversteken, bedrijven moeten nog kunnen leveren aan klanten in de EU en onze innovatiev­e, wereldklas­se bedrijven moeten nog het talent dat ze nodig hebben, kunnen aanwerven. Ook in de EU.” Hoe lang de overgangsp­eriode moet duren, staat niet in de brief.

DUITSLAND/JOBS:

Duitsland kan tegen 2025 een volledige tewerkstel­ling bereiken. Dat heeft de Duitse kanselier Angela Merkel zaterdag nog eens beloofd tijdens een bijeenkoms­t van haar partij, op enkele weken van de verkiezing­en. De belofte van volledige tewerkstel­ling – waarmee een werklooshe­idsgraad onder de 3% wordt bedoeld – maakt deel uit van het kiesprogra­mma waar de Duitse christende­mocraten in september naar de kiezer mee stappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium