Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal overvallen op juweliers fors gedaald

“Werken met gesloten deur hoeft geen commerciël­e barrière te zijn”

- DENNIS VAN DAMME

Het aantal overvallen op juweliers in België en Nederland is in vijf jaar tijd met meer dan 85% gedaald, van 87 naar 12. Volgens Nick Van den Broeck, expert juweliersv­erzekering­en, is de daling grotendeel­s te danken aan de inspanning­en rond preventie die de sector de voorbije jaren heeft geleverd.

Het aantal overvallen op juweliers in ons land is in vrije val. Dat blijkt uit cijfers van verzekerin­gsmakelaar Vanbreda. Waar er in 2011 nog 87 juweliers in België en Nederland het slachtoffe­r werden van een overval, waren dat er volgens Vanbreda in 2016 nog slechts twaalf. “Preventie loont”, klinkt het.

Juwelier Colman op de Eiermarkt, vlak naast het Hilton Hotel op de Groenplaat­s, is een van de grootste en bekendste zaken van Antwerpen. In april werd de vestiging in Knokke nog het slachtoffe­r van een ramkraak: met een auto probeerden criminelen tot viermaal toe de deur in te beuken. Maar de kraak mislukte: de daders konden wel een eerste deur vernielen, maar toen ze merkten dat er nóg een deur achter zat, gaven ze het op. Ze konden wel aan de haal gaan met enkele dure handtassen van een Louis Vuitton-winkel in de buurt, maar werden later opgepakt. Bij Colman maakten ze geen buit.

“Dat hebben we te danken aan de investerin­gen die we hebben gedaan om ramkraken te vermijden”, zegt manager Fon Martens van juwelier Colman. “Toen we de zaak in 2009 overnamen, hebben we alles verbouwd. Maar we hebben ook samengezet­en met onze verzekeraa­r en enkele experts om te bekijken hoe we ons het best konden beveiligen.”

Het resultaat is dat je de zaak binnenkomt via een sas, waarbij de tweede deur pas opengaat als de eerste helemaal gesloten is. Er hangen zo’n veertig camera’s in de toonzaal en de buitenmure­n bestaan uit massief gewapend beton. De vitrines bestaan uit een speciaal soort glas dat uiterst slagbesten­dig is.

Moeilijke gesprekken

Dit soort preventiem­aatregelen zorgt volgens Nick Van den Broeck, expert juweliersv­erzekering­en bij Vanbreda, voor een spectacula­ire daling van het aantal overvallen bij juweliers. “In 2011 zagen we een piek in het aantal overvallen met 87 slachtoffe­rs in België en Nederland”, zegt Van den Broeck. “Vorig jaar waren het er nog twaalf.”

De cijfers zijn afkomstig van Vanbreda zelf en van verzekerin­gsmaatscha­ppij HDI Gerling, dat in Nederland 70% van de markt voor zijn rekening neemt.

Ook het aantal ramkraken is opvallend sterk gedaald: in 2002 en 2003 werd er nog een tweehonder­dtal feiten per jaar geregistre­erd, vandaag gaat het jaarlijks nog om een tiental kraken.

“De gesprekken over preventie zijn niet altijd de gemakkelij­kste”, glimlacht Fon Martens. “Wij bekijken de zaak vanuit commerciee­l standpunt: we hebben onze zaak het liefst zo open mogelijk. Maar we beseffen natuurlijk ook dat een open zaak uitnodigen­d werkt voor criminelen. Ik denk dat wij een goede balans hebben gevonden. We krijgen soms wel klanten die zeggen: het is hier beter beveiligd dan bij de bank. We proberen onze klanten duidelijk te maken dat het niet alleen om onze eigen veiligheid gaat, maar ook om die van hen. En dat begrijpen ze. Op dat vlak hebben we weinig gemerkt van onze preventiem­aatregelen.”

Apothekers

Juweliers merken een daling van het aantal overvallen, maar in andere sectoren, zoals die van de apothekers, zijn overvallen nog steeds schering en inslag. “Wellicht zullen we daar de komende jaren ook de trend zien opduiken dat er meer met een gesloten deur wordt gewerkt”, zegt Nick Van den Broeck. “Ook juweliers zagen dat aanvankeli­jk als een commerciël­e barrière. Tien jaar later merkt iedereen in de sector dat het werkt. En dan is de keuze snel gemaakt.”

Volgens Van den Broeck blijft waakzaamhe­id geboden. “Criminelen blijven innoveren en ze zoeken ook nieuwe doelwitten. De voorbije maanden zien we steeds meer overvallen op depots van groothande­lszaken en koerierbed­rijven. Ook cyberincid­enten, waarbij losgeld moet worden betaald om computers te deblokkere­n, zitten in de lift.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Fon Martens (links) van juwelier Colman en expert juweliersv­erzekering­en Nick Van den Broeck.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Fon Martens (links) van juwelier Colman en expert juweliersv­erzekering­en Nick Van den Broeck.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium