Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsers veiliger de straat over

Schilde test wegmarkeri­ngen als eerste

-

Aan een kruispunt in Schilde is een nieuw soort wegmarkeri­ng voor fietsers voorgestel­d. Haaientand­en en een stippellij­n geven aan waar ze een voorrangsw­eg mogen oversteken.

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat het zogenaamde fietsgelei­dingssyste­em nog dit jaar op een twintigtal andere plaatsen in Vlaanderen laten installere­n.

De nieuwe fietsovers­teekplaats­en moeten fietsers en motorfiets­ers de rijbaan veilig laten kruisen. “Meer duidelijkh­eid, meer veiligheid en een betere leesbaarhe­id zorgen voor meer comfort voor zowel de fietser als de automobili­st”, zegt Weyts.

Budget van 300 miljoen euro

Volgens de minister haalt meer dan 1 op de 3 Vlamingen bijna nooit zijn fiets van stal. Zo’n 20% zegt dat ze worden afgeschrik­t door het gebrek aan goede en eenduidige fietsinfra­structuur. “We kunnen meer Vlamingen verleiden om te kiezen voor de fiets als we daarin investeren”, zegt Weyts. Hij verhoogt daarom het budget naar een recordhoog­te: deze legislatuu­r wordt nog 300 miljoen euro geïnvestee­rd.

Dat geld gaat onder meer naar de fietsgelei­dingslijne­n. Op bepaalde types kruispunte­n die voorrangsw­egen dwarsen, komt op de rijbaan een wit fietslogo, met daarnaast over de breedte van de rijbaan een onderbroke­n markering in wit gemarkeerd­e blokjes. Aan de Turnhoutse­baan (N12) op het kruispunt met de Liersebaan in Schilde kwam een van de eerste toepassing­en.

Wegen en Verkeer gaat dit jaar nog een twintigtal oversteekp­laatsen voorzien van de geleidings­lijnen, in onze provincie aan de N115 in Brecht en de N1 in Zemst. Weyts hoopt dat ook steden en gemeenten de markeringe­n zullen gebruiken op lokale wegen.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Minister Weyts fietste zelf de nieuwe markering in aan de N12 in Schilde.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Minister Weyts fietste zelf de nieuwe markering in aan de N12 in Schilde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium