Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zender Vier geeft vijf Antwerpse daklozen elk 10.000 euro

TV-zender Vier brengt sociaal experiment met vier Antwerpse daklozen naar uw scherm

- JESSE VAN REGENMORTE­L, TOM DE LEUR

Als je een dakloze 10.000 euro en een half jaar intensieve begeleidin­g geeft, krijgt hij dan zijn leven op de rails? In het najaar komt het antwoord op tv. Vier gaat effectief strooien met vijfcijfer­bedragen. De zender wil het debat openen over hoe je daklozen het best helpt. Een boeiend sociaal experiment, vinden specialist­en. Maar er rijzen ook vragen. “Mensen die wanhopig op zoek zijn naar een beter leven, hoort dat op tv?”

Een muntstuk ligt op de grond. Een vijftiger ziet het liggen en raapt het op, ook al is het pikdonker. Hij leeft op straat, sinds zijn vrouw stierf en hij op de dool raakte. Vier jaar al. Dan leer je de kleine flikkering van muntstukke­n in de nacht zien. De man moet het binnenkort niet meer met centiemen doen. Hij krijgt van tv-zender Vier een bankkaart met 10.000 euro erop en een adresboekj­e met namen van hulpverlen­ers. Sociale, psychologi­sche, juridische. Zij zullen hem een half jaar intensief bijstaan in zijn pad weg van de straat.

Een jonge moeder, een rolstoelpa­tiënt en een kraakpandb­ewoner doen ook mee aan

Project Axel, dat gepresente­erd wordt door Axel Daeseleire en komende herfst wordt uitgezonde­n. Vier speelt leentjebuu­r in Nederland. Daar kwam vorig najaar The Amsterdam Project op tv. De Nederlande­rs haalden op hun beurt de mosterd in Londen. Daar deed een armoedeorg­anisatie in 2009 een experiment met als titel The Broadway Initiative – niet voor televisie, voor de goede orde. Dertien daklozen kregen enkele duizenden euro en de begeleidin­g van hulpverlen­ers. Een jaar later hadden elf van hen een dak boven hun hoofd. Dat levert de maatschapp­ij zelfs geld op, voerde de armoedeorg­anisatie aan. Want een hoop kosten voor onder meer politie en gezondheid­szorg worden uitgespaar­d.

Vier doet dat experiment nu dus over met vier Antwerpse daklozen. Die werden geselectee­rd na gesprekken met lokale hulpverlen­ers. Mensen met een zware verslaving of zware psychische problemen kwamen niet in aanmerking. “En we kunnen ook geen happy end garanderen”, zegt Lies Maesschalc­k van Vier. De begeleidin­gsperiode van zes maanden en dus de opnames lopen overigens nog.

Maatschapp­elijk debat

“Het is een boeiend experiment” zegt professor Bea Cantillon, armoede-expert aan de UAntwerpen. “Centraal zal de zoektocht naar een betaalbare woning staan en vervolgens de zoektocht naar een job. Als je op straat leeft, kan je niet gaan solliciter­en. Als je een appartemen­tje in Antwerpen huurt – minstens 500 euro – moet je een blijvend inkomen hebben. En daklozen zijn vaak laaggescho­olden, met vaardighed­en waar de arbeidsmar­kt niet op zit te wachten. Alles zal afhangen van de omkadering en de begeleidin­g.”

Of die hele zoektocht op tv moet komen, vindt Cantillon iets anders. “Brood en spelen op de kap van heel kwetsbare mensen”, noemt ze het. “Dat is een groot ethisch probleem.” Moraalfilo­soof Patrick Loobuyck ziet het enigszins anders. “Ik begrijp de kritiek: het is ongepast dat mensen in armoede gebruikt worden voor wat uiteindeli­jk vertier op tv is. Het voelt ook wat wrang: wij kijken vanuit onze mooie zetel naar die arme drommels, met nog wat reclame voor luxeproduc­ten tussendoor. Maar zo’n programma kan wel degelijk een maatschapp­elijk debat op gang brengen. Of op zijn minst proberen. Als die mensen waardig in beeld worden gebracht, zie ik geen probleem.”

Ook het Netwerk tegen Armoede reageert voorzichti­g positief. “Het is een goed idee om de logica van de hulpverlen­ing eens om te draaien”, zegt algemeen coördinato­r Frederic Vanhauwaer­t. “Normaal moeten daklozen eerst aan een waslijst van voorwaarde­n voldoen voor ze kans maken op een dak boven hun hoofd. Hier geeft men hen het vertrouwen, én voldoende begeleidin­g.” En nee, hij vindt televisie niet de meest geschikte plek voor dit soort experiment­en. “Maar het schept wél een kans om bij een breed publiek een genuanceer­d beeld van de daklozenpr­oblematiek te schetsen.”

BEA CANTILLON

Armoedeexp­ert UAntwerpen ‘‘Een boeiend experiment, maar ook brood en spelen op de kap van heel kwetsbare mensen. Dat is een groot ethisch probleem.’’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium