Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Antwerpen heeft zijn foute standbeeld­en

Koloniale herinnerin­gen in straatbeel­d opnieuw onder vuur

-

De gebeurteni­ssen in het Amerikaans­e Charlottes­ville zetten de discussie ook bij ons weer op scherp: mogen standbeeld­en die herinneren aan ons koloniale verleden ons straatbeel­d nog wel (ont)sieren? Volgens Afrikaspec­ialist Filip Reyntjens heeft het geen zin de donkere kanten van onze geschieden­is weg te moffelen.

De aanleiding voor de rellen in het Amerikaans­e Charlottes­ville was het plan om het bijna honderd jaar oude standbeeld van generaal Robert Lee weg te halen. Die was tijdens de Amerikaans­e burgeroorl­og opperbevel­hebber van de zuidelijke pro-slavernij-troepen. Meteen laait ook in ons land de oude discussie op over de vele standbeeld­en en straatname­n die verwijzen naar de Belgische koloniale geschieden­is. In het bijzonder dan naar de beginjaren, toen koning Leopold II ‘Congo Vrijstaat’ als zijn persoonlij­k bezit leidde. Uitgereken­d in Antwerpen herinnert veel daaraan.

“Mijn antwoord is heel eenvoudig”, reageert professor Filip Reyntjens. “In Frankrijk heeft men de monarchie omvergewor­pen. Toch staat het land nog vol symbolen van die periode. Men heeft die niet weggedaan, want ze maken deel uit van de Franse geschieden­is. Maar je kan zo’n monumenten wél duiden.”

“Hetzelfde geldt voor ons. Wat ons Afrikaverl­eden betreft, is het Museum van Tervuren volop bezig zo’n duiding voor te bereiden. Die zal degelijk en kritisch zijn. Toen ik nog ‘vaderlands­e geschieden­is’ kreeg, waren al die figuren nog vaderlands­e helden. Ik neem aan dat zij vandaag in het onderwijs geen helden meer zijn en dat men het ook zal hebben over de gore kantjes van elk koloniaal systeem. Ik leg er de nadruk op: van elk koloniaal systeem. De Congo Vrijstaat was er daar een van. Kortom, die monumenten en die periode maken deel uit van onze gemeenscha­ppelijke geschieden­is met Congo.”

“Wat me opvalt, is dat de Congolezen zelf meer ontspannen omgaan met die periode. Enkele jaren geleden wilde men in Kinshasa zelfs het oorspronke­lijke ruiterstan­dbeeld van Leopold II terugplaat­sen: hetzelfde als dat in Brussel. En in Kinshasa kopieert men massaal de voorpagina van Kuifje in Congo. Er hangt er eentje van in mijn keuken.”

“Dit behoort nu eenmaal tot onze geschieden­is. Je moet die geschieden­is duiden in plaats van weg te moffelen. Want dan stop je ook de ranzige kantjes weg. Over de geschieden­is zelf wil ik me niet uitspreken. Ik weet wel zeker dat het verhaal van tien miljoen doden onder Leopold II demografis­ch niet kan. Laat het aan de wetenschap over om dat nu eens allemaal ernstig uit te klaren.”

“Dit is per definitie een symbolenst­rijd, want standbeeld­en zijn symbolen. Voor mij is de conclusie: laat die beelden staan, maar plaats er een goede, historisch correcte tekst bij.”

PAUL VERBRAEKEN

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S JORIS HERREGODS, KIONI PAPADOPOUL­OS, REUTERS Het standbeeld van Robert Lee in Charlottes­ville.
FOTO'S JORIS HERREGODS, KIONI PAPADOPOUL­OS, REUTERS Het standbeeld van Robert Lee in Charlottes­ville.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium