Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude muziek

bezorgt Antwerpen wereldfaam

- FRANK HEIRMAN

Zelfs uit Japan en de Verenigde Staten zakken eind van de zomer muzieklief­hebbers af naar Antwerpen. Het festival Laus Polyphonia­e geniet wereldfaam. De 24ste editie staat in het teken van de ‘adoratio’ (verering) en brengt de beste ensembles van oude muziek naar Amuz, SintPaulus, SintAndrie­s en andere historisch­e locaties.

Laus Polyphonia­e en de herbestemm­ing van de Sint-Augustinus­kerk tot muziekcent­rum Amuz is een van de fraaie erfenissen van Antwerpen Culturele Hoofdstad 1993. Het zomerfesti­val dat zich toelegt op polyfonie van de jaren 1350 tot 1600 met een grote klemtoon op componiste­n uit de Lage Landen, is door zijn specialisa­tie uniek in de wereld. Toch spreekt het een steeds groter publiek aan.

“Sinds 2015 hebben we weer een goede sprong voorwaarts gemaakt”, stelt artistiek directeur Bart Demuyt. “Tickets voor de meeste van de ongeveer dertig concerten verkopen vlot. We spreken een ruim en steeds internatio­naler publiek aan. Veel Nederlande­rs, Fransen en Duitsers maar zelfs muzieklief­hebbers uit de Verenigde Staten en Japan maken van hun vakantie gebruik om het festival en Antwerpen te bezoeken.”

Dat het festival plaatsvind­t op historisch­e plaatsen, geeft het een extra troef. Vonden aanvankeli­jk de avondconce­rten grotendeel­s in Amuz plaats en de middageven­ementen in het Elzenveld, dan waaierden de laatste edities van Laus Polyphonia­e steeds meer uit naar de historisch­e kerken van Antwerpen. Sommige concerten vinden zelfs plaats in particulie­re huizen en musea.

“Vooral de Sint-Paulus- en de Sint-Andriesker­k zijn heerlijke plekken met een betoverend­e akoestiek en een fantastisc­he entourage van schilderij­en en beeldhouww­erken”, looft Demuyt, die probeert van zijn festival een totaalerva­ring te maken, met ook aandacht voor kinderwork­shops en concerten met een gastronomi­sch toetje.

ADORATIO

Voor de 24ste editie van Laus Polyphonia­e werd gekozen voor het brede thema van ‘adoratio’ (verering). “Het was een eerder moeilijke bevalling”, geeft Demuyt toe. “Er was niet direct een eeuwfeest van een bekende componist, zoals in vorige jaargangen. Aanvankeli­jk dachten we aan het thema van de pelgrimage, maar muzikaal bleek het net niet gevarieerd genoeg. Daarom hebben we het uitgebreid tot ‘verering’. Verering voor heiligen, Maria en God, maar ook verheerlij­king van aardse geliefden. Het mooiste is als die twee samenkomen, zoals in het Bijbelse Hooglied, dat aan bod komt in het openingsen slotconcer­t met werk van Palestrina en Orlandus Lassus.”

“We gaan in binnen- en buitenland veel concerten zien en gaan na afloop in gesprek met de muzikanten. Soms past een programma perfect in ons festival. Soms suggereren we compositie­s. Vaak komt iets moois in overleg tot stand. Patrizia Bovi en Fadia Tomb ElHage werken rond traditione­le liederen uit diverse godsdienst­en. Vanuit hun roots hebben ze ingepikt op ons thema. Huelgas Ensemble heeft zijn Lutherprog­ramma voor ons aangepast. Elk concert moet er op zich staan, maar het geheel moet ook een totaaleven­ement zijn. Ik voel me een beetje kunstenaar die een programma creëert.”

In 2018 viert Laus Polyphonia­e zijn 25ste verjaardag. Dat jaar pakt Antwerpen uit met een internatio­naal Barokjaar. Amuz pikt er graag op in. Er komt een extra lange Laus Polyphonia­e met een programma van de negende tot de zeventiend­e eeuw, als voorloper van de barok. En in het najaar staan de meeste concerten in het teken van de barok.

BART DEMUYT Artistiek directeur Laus Polyphonia­e “We spreken een ruim en steeds internatio­naler publiek aan.”

 ??  ??
 ?? Het festival Laus Polyphonia­e vindt plaats op diverse historisch­e locaties in de stad, zoals in de tot muziekcent­rum omgebouwde kerk Amuz.
FOTO RR ??
Het festival Laus Polyphonia­e vindt plaats op diverse historisch­e locaties in de stad, zoals in de tot muziekcent­rum omgebouwde kerk Amuz. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium