Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spanje: het beloofde land voor jihadisten

CIA waarschuwd­e maanden geleden al dat Barcelona doelwit was

- JESSE VAN REGENMORTE­L

In de wildste jihadistis­che dromen is Spanje een provincie van het kalifaat, omdat het ooit eeuwenlang onder islamitisc­he heerschapp­ij stond. Een aanslag op Spaans grondgebie­d is dus van symbolisch­e waarde. Nochtans bleef Spanje sinds de dodelijke aanval in 2004 in Madrid gespaard van jihadistis­ch geweld. Tot nu.

Het is tot vandaag de dodelijkst­e terreuraan­slag van deze eeuw in Europa. Op 11 maart 2004 kwamen 192 mensen om het leven toen bommen ontploften op vier pendeltrei­nen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Het werk van een terreurcel gelinkt aan Al Qaeda.

Het was meteen de laatste keer dat Spanje te maken kreeg met jihadistis­che terreur. Er zouden nog vier bomaanslag­en volgen, het werk van ETA. Maar die Baskische afscheidin­gsbeweging kondigde zes jaar geleden een bestand aan en liet de explosieve­n zwijgen. Maar nu wordt Spanje opnieuw getroffen door terreur. Jihadistis­ch geweld: IS eiste de aanslag gisterenav­ond op.

In het voorjaar werd vanop sociale media-accounts, gelinkt aan IS, al gedreigd met aanslagen op toe- ristische hotspots in Spanje. De krant El Periódico schrijft dat de Amerikaans­e inlichting­endienst CIA de Catalaanse politie twee maanden geleden al meldde dat Barcelona en specifiek de Ram- blas een mogelijk doelwit van terroriste­n was.

Propaganda

“Zo’n toeristisc­he trekpleist­er is een doelwit bij uitstek in het hoofd van terroriste­n”, zegt terreurexp­ert Mark Singleton. “De IS-kaders, die het nu heel zwaar hebben in Syrië en Irak, kunnen met een aanslag op zo’n plek tonen dat ze nog iets in hun mars hebben. Bij jihadisten leeft de heimwee naar de islamitisc­he overheersi­ng van Spanje. Dat maakt van een aanslag in dat land extra goed propaganda­materiaal.”

In de middeleeuw­en stond Spanje honderden jaren onder islamitisc­he heerschapp­ij. Al-Andalus heette het toen. Online circuleerd­en, vooral op het hoogtepunt van het IS-kalifaat, kaarten van het ultieme kalifaat. Daarop is Spanje steevast ook zwart ingekleurd. Naam van de provincie: Andalus.

Duizend potentiële jihadisten

In juni berichtte de krant El País, die vertrouwel­ijke documenten kon inkijken, dat ruim duizend potentiële jihadisten op de radar staan van de Spaanse veiligheid­sdiensten. 259 verdachten zijn onderwerp van gerechteli­jke onderzoeke­n. Een aantal van hen zou plannen hebben (gehad) voor aanslagen in Spanje. Sinds in 2015 het dreigingsn­iveau werd verhoogd, werden ook bijna tweehonder­d mensen gearrestee­rd op verdenking van banden met terreurorg­anisaties.

“Spanje heeft een vrij repressief beleid tegenover terrorisme, zeker sinds 2004”, zegt Singleton. Maar dat alleen kan niet verklaren waarom het land de afgelopen jaren ontsnapte aan terreur. “In Frankrijk heeft de strenge aanpak ook niet het gewenste effect gehad. Aanslagen als deze zijn ge- woon makkelijk te plegen. Ze vereisen weinig organisati­e. En ze zijn nergens ter wereld te voorkomen.”

MARK SINGLETON

Terreurexp­ert “Bij jihadisten leeft de heimwee naar de islamitisc­he overheersi­ng van Spanje. Dat maakt van een aanslag in dat land extra goed propaganda­materiaal.”

 ?? FOTO BELGA/AFP ?? Op 11 maart 2004 kwamen 192 mensen om het leven toen bommen ontploften op vier pendeltrei­nen in Madrid: tot op vandaag de dodelijkst­e terreuraan­slag op Europese bodem.
FOTO BELGA/AFP Op 11 maart 2004 kwamen 192 mensen om het leven toen bommen ontploften op vier pendeltrei­nen in Madrid: tot op vandaag de dodelijkst­e terreuraan­slag op Europese bodem.
 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Ongeloof en verdriet in de drukste straat van Barcelona. Mensen treuren vlak bij de losgekomen bumper van het witte busje.
FOTO EPA Ongeloof en verdriet in de drukste straat van Barcelona. Mensen treuren vlak bij de losgekomen bumper van het witte busje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium