Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We voelen ons niet echt verbonden met de Catalanen”

Spanjaarde­n in Antwerpen komen vooral uit het noorden van het land

- (jas)

Ook de Spaanse gemeenscha­p in Antwerpen keek vol ongeloof naar de beelden van de terreurdaa­d op de Ramblas. Al klonk de reactie bij Spanjaarde­n uit het noorden van het land eerder koeltjes. “De Catalanen weigeren zich Spanjaarde­n te noemen.”

“Waarom?”, vragen Spanjaar- den Betty Martinez en Marian Za- hino van tapasresta­urant Corazon De Melon op de Vlasmarkt zich af. “Wij doen niets verkeerd. Dit is een oorlog zonder reden, waar onschuldig­en het slachtoffe­r van zijn.”

Beide dames zijn van het noorden van Spanje, maar voelen erg mee met de slachtoffe­rs. “Dit weekend hangen we een zwarte band aan het raam, om zo ons medeleven te betuigen”, zegt Martinez. “Het is niet normaal wat er is gebeurd. Nochtans is de Spaanse politie erg waakzaam. Overal worden er controles gehouden. Deze aanslag bewijst nogmaals dat je heel veel kan doen, maar nooit alles kan tegenhoude­n.”

Yapsi Espantoso, van restaurant Las Mañas op de Ankerrui heeft meteen nadat hij het nieuws vernam zijn telefoon genomen. “Ik heb vrienden die daar zaten”, zegt hij. “Dus je denkt al snel het ergste. Gelukkig waren ze niet in de buurt. Maar toch, het doet pijn om die beelden te zien.”

Catalanen vs. Spanjaarde­n

In vrijwel alle Spaanse horecazake­n in Antwerpen stond de televisie aan met de liveversla­ggeving van de gebeurteni­ssen, maar niet overal werd er evenveel aandacht aan besteed. Antwerpen telt vooral Spanjaarde­n die uit het noorden van het land afkomstig zijn en zij voelen zich niet allemaal even verbonden met wat er in Barcelona gebeurde. “Natuurlijk is het erg”, klinkt het bij enkele Spaanse horeca-uitbaters. “Maar in die regio weigeren ze zich Spanjaarde­n te noemen. Ze noemen zichzelf Catalanen, dus we voelen ons niet echt verbonden met de bevolking daar.”

BETTY MARTINEZ

Zaakvoerde­r Corazon De Melon “Dit weekend hangen we een zwarte band aan het raam om ons medeleven te betuigen.”

 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium