Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tienerterr­oristen

- MARC KLIFMAN

Amper 17 en 18 jaar. Haast kinderen zijn het nog, de jongste van de jihadisten die verantwoor­delijk zijn voor het bloedbad op de Ramblas in Barcelona. Nog een geluk dat hun échte plannen de voorbije dagen mislukten, want de twaalfkopp­ige terreurcel bereidde “veel grotere aanslagen” voor met “véél méér slachtoffe­rs”. De Spaanse politie maakte gisteren nog steeds jacht op zeker twee terroriste­n. Moussa Oukabir (17), het vermoedeli­jke brein achter de aanslagen, werd doodgescho­ten.

Wat zou Moussa Oukabir (17) doen als hij ooit de baas van de wereld zou worden? “Alle ongelovige­n doden”, was zijn antwoord twee jaar geleden in een vraagantwo­ordgesprek op een sociaal netwerk. “Alleen de moslims die de religie volgen, mogen blijven leven.” Toen al was duidelijk dat Moussa Oukabir sympathie koesterde voor terreurorg­anisatie IS. De jonge kerel leefde bij zijn ouders in het Catalaanse Ripoll en studeerde aan de universite­it van Barcelona. Meteen na de bloedige aanslag op de toeristisc­he Ramblas ging de Spaanse politie met man en macht op zoek naar de jonge tiener. Alles wees er immers op dat hij ‘de man’ was die met zijn bestelwage­n donderdag veertien dodelijke slachtoffe­rs en meer dan honderd gewonden maakte. Zijn broer Driss Oukabir (28) had zich kort na de aanslag zelf aangegeven bij de politie. Hij verklaarde dat zijn jongste broer Moussa met zijn gestolen paspoort de bewuste bestelwage­n had gehuurd.

Tweede aanslag

Hoewel Moussa lange tijd als hoofdverda­chte van de aanslag op de Ramblas werd beschouwd, wilde de Spaanse politie dat gisteren niet bevestigen. Wel werd duidelijk dat de jonge Moussa Oukabir door de politie donderdagn­acht werd doodgescho­ten bij een tweede aanslag in badstad Cambrils , op anderhalf uur rijden van Barcelona. Daar werd duidelijk dat er een grotere terreurgro­ep actief was. Nog geen negen uur na het bloedbad op de Ramblas probeerde een voertuig in te rijden op toeristen, maar de aanslag mislukte omdat de politie tijdig begon te schieten. “Die wagen reed recht op de mensen in”, getuigt de Vlaamse Alexandra Serbrock, die daar op een terrasje zat en alles zag gebeuren. “Eerst dachten we nog aan een zatlap, maar toen hoorden we schoten en moesten we rennen voor ons leven.” Eén Spaanse agent slaagde erin om vier terroriste­n neer te schieten nadat hun wagen was gecrasht. Een vijfde dader kon ontkomen, maar op amateurbee­lden is te zien hoe een andere agent hem in de buurt uitschakel­t. Jonge terreurcel Een van de vijf doodgescho­ten terroriste­n is dus Moussa Oukabir. Samen met zijn kompanen Mohamed Hychami (24), Younes Abouyaaqou­b (22) en Said Aalla (18) had hij ook messen en bijlen bij zich om zo veel mogelijk slachtoffe­rs te maken. Nog voor ze werden doodgescho­ten, slaagden ze erin om één vrouw met messteken in haar gezicht te verwonden. Volgens de Spaanse autoriteit­en bestaat de terreurcel achter beide aanslagen uit twaalf tot dertien jongeren van Marokkaans­e afkomst. Een zeer jonge bende, allemaal tussen de 17 en 24. Vier andere terroriste­n – drie Marokkanen en een Spanjaard – werden intussen opgepakt. Maar de Spaanse politie benadrukte dat Barcelona en omstreken ondanks het bloedbad aan “véél grotere aanslagen” met “véél méér slachtoffe­rs” is ontsnapt. De terroriste­n waren wellicht al weken bezig met hun voorbereid­ingen van de aanslagen vanuit een gehuurd huis in Alcanar, 200 kilometer ten zuiden van Barcelona. Die woning is woensdag ontploft nadat grote hoeveelhed­en gasflessen er waren geëxplodee­rd. Bij de ontploffin­g liet ook één terrorist het leven.

Jonge terreurcel bereidde “véél grotere” aanslagen voor

Plan C

Pas na de aanslagen donderdag achterhaal­den de Spaanse onderzoeke­rs dat het oorspronke­lijke plan van de terroriste­n was om een vrachtwage­n te huren, die vol te stouwen met gasflessen en daarmee een aanslag te plegen. Omdat ze geen geschikt rijbewijs hadden, besloten de jihadisten twee kleinere bestelwage­ns te huren om de gasflessen in te verdelen. Maar ook dat plan mislukte na de ontploffin­g woensdag. Op dat moment schakelden de terroriste­n over naar plan C om met hun voertuigen op toeristen in te rammen, met de bedoeling zo veel mogelijk slachtoffe­rs te maken. Het is niet duidelijk hoe het komt dat de Spaanse autoriteit­en na de bizarre ontploffin­g van zo veel gasflessen in een woning geen link legden met terrorisme. De vraag rijst dus of de aanslagen in Barcelona en Cambrils niet konden worden voorkomen. Volgens de Spaanse politie was een aantal leden van de terreurcel wel bij hen bekend, maar geen van hen stond gesignalee­rd als radicaal gevaarlijk. Volgens de laatste informatie maakte de politie gisteravon­d nog steeds jacht op twee terroriste­n.

 ??  ?? 18 JAAR
18 JAAR
 ??  ?? 17 JAAR
17 JAAR
 ??  ?? 24 JAAR
24 JAAR
 ??  ?? 22 JAAR
22 JAAR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium