Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Haar jongste zoontje wou zo graag het stadion van Messi zien”

Schoonoude­rs kunnen niet vatten dat Elke Vanbockrij­ck (44) er niet meer is

- (diro, klu, joge, mw, pl, cds)

Het zou een droomreis worden, vooral voor de jongste zoon, die een grote fan is van FC Barcelona”, zeggen de schoonoude­rs van Elke Vanbockrij­ck. Maar het werd een nachtmerri­e. De 44jarige mama van twee uit Tongeren werd donderdaga­vond gegrepen door de bestelwage­n van de terroriste­n. Haar man Guy en de zoontjes werden een winkel ingeduwd en konden zich redden. “Maar Elke was niet mee.” Ze werd een van de veertien dodelijke slachtoffe­rs van de aanslagen in Spanje.

“Guy belde toen we donderdag op het terras zaten”, klinkt het bij Pierre en Yvonne Frederix, de verslagen schoonoude­rs, die in Bilzen wonen. “Ik pakte nog vrolijk de telefoon op, maar hij zei: ‘Ik heb geen goed nieuws. Elke is omvergered­en’. Het was een onwezenlij­k telefoontj­e.” Het gezin was op de Ramblas. “Guy wandelde met jongste zoon Vic (11) op het trottoir, met achter hen Elke en oudste zoon Gus (13). Plots zag hij Gus voor hen in vliegen. In de chaos werden Guy en de jongens een winkel ingeduwd, waar de rolluiken naar beneden gingen. Toen merkte onze zoon dat Elke er niet bij was. Hij heeft haar niet meer gezien, kon niet naar haar toe en heeft niets meer voor haar kunnen doen.” “Guy en de jongens waren ongedeerd. Ze hebben het gevaar niet zien afkomen. De aanrijding gebeurde langs achteren. Er was direct chaos en geschreeuw.” Yvonne schudt het hoofd. “Wie doet zoiets? Onschuldig­e mensen doden. Dit is erger dan oorlog. Voor oorlog kan je vluchten. Maar dit gebeurt onverwacht, op onverwacht­e plaatsen. De haat wordt alsmaar groter.”

Elke dag een sms’je

De ouders van Elke en haar zus zijn inmiddels afgereisd naar Barcelona om voor de jongens te zorgen. “Guy moet van hier naar daar”, zegt zijn moeder. “Hij houdt zich sterk en is trots op de dappere manier waarop Gus zich in het Engels behelpt tegenover de mensen van slachtoffe­rhulp.”

Elke werkte bij bpost als loketbedie­nde, in het kantoor van Diepenbeek. Guy werkt bij de politie. “Hij staat er in voor de beveiligin­g van beroemdhed­en, zoals onlangs nog Trump. Maar voor zijn eigen vrouw kon hij niks doen. Dat maakt het nog zwaarder om te dragen.” “De reis naar Spanje was noch- tans zo mooi begonnen”, zeggen de schoonoude­rs. “Ze waren met de auto vertrokken, vorige week. De eerste nacht sliepen ze in het Franse Nîmes en zo reisden ze door naar Barcelona. Ze zouden er een week blijven, tot het weekend of misschien nog wat langer. De laatste tekstberic­htjes op mijn telefoon waren uit Barcelona. Elke stuurde elke dag een sms’je: dat de rit vlot verliep, dat het warm was en dat het er mooi was. Vic wou ook nog naar stadion van Messi, en naar de stad met zijn

naam: Vic, vlak bij Barcelona. Dat vond hij leuk. Maar ze zijn er niet meer geraakt.”

Lieve vrouw

“We hopen dat Guy en de kinde- ren snel terug zullen zijn, dat we hen in de armen kunnen sluiten. Wij en de ouders van Elke zullen nu moeten bijspringe­n voor de jongens.” Elke, Guy en de kinderen woon- den al goed tien jaar samen in hun mooie huis in Tongeren. Elke stond in de buurt bekend als een lieve vrouw die altijd in de weer was voor haar voetballen­de jon- gens. Pas drie jaar geleden waren ze getrouwd. “Guy vond dat ‘pa- pierke’ nooit nodig, maar ze heb- ben het dan toch gedaan om alles geregeld te hebben, ‘voor het ge- val’ .... ” Het noodlot heeft veel sneller toegeslage­n dan iemand ooit had kunnen denken.

PIERRE EN YVONNE FREDERIX Schoonoude­rs Elke Vanbockrij­ck “Onze zoon werkt bij de politie. Onlangs nog beveiligde hij Trump. Maar voor zijn eigen vrouw kon hij niks doen. Dat maakt het nog zwaarder om te dragen.”

 ??  ?? Elke Vanbockrij­ck. FOTO AP
Elke Vanbockrij­ck. FOTO AP
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bij de aanslag op de Ramblas kwamen veertien mensen om het leven.
FOTO PHOTO NEWS Bij de aanslag op de Ramblas kwamen veertien mensen om het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium